Bosna i Hercegovina     | 14.09.2021. 15:03 |

U BPK Goražde vakcinisano 28,5  posto od ukupnog broja stanovnika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. septembra (FENA) – Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde povećan je interes građana za imunizaciju – potvrđeno je iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo ocjenjuje da je to ohrabrujuće, te ističe  da je ovaj kanton drugi u Federaciji BiH po broju vakcinisanih građana.

- U prošloj sedmici smo imali najveći broj do sada vakcinisnaih osoba sa prvom dozom, a koju su primile  832 osobe, dok je drugom dozom vakcinisano  426 osoba. Trenutno je na području BPK Goražde vakcinisano 28,5 posto od ukupnog broja stanovnika. Prvom dozom vakcinisano je ukupno  6.500 stanovnika, dok su drugu dozu primila 2.823 osobe – precizirala je dr. Bičo.

Istakla je da u kantonu raspolažu sa dovoljnim količinama vakcina te da su danas dopremljene i nove.

- Stiglo je 550 doza vakcine Astra Zeneca, namjenjenih za revakcinaciju, i 150 doza Pfizera planiranih za prvu dozu. Takođe, od ranije imamo još vakcina Astra Zeneca i Sinofarm tako da se svi zainteresovani građani mogu vakcinisati – istakla je Bičo.

Naglasila je da i ovaj kanton bilježi povećanje broja novozaraženih koronavirusom

- U protekla 24 sata od testiranih 40 osoba pozitivno je pet, a u istom period oporavile su se četiri osobe. U BPK Goražde trenutno su 53 aktivno zaražene osobe, dok se u izolaciji nalazi 129.  Jedan pacijent je na liječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde, a tri u KCUS-u. Trenutno incidenca iznosi 153 i mi se još uvijek nalazimo u uzlaznoj putanji jer se svake sedmice gotovo udvostruči broj novozaraženih – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana