Svijet     | 14.09.2021. 16:16 |

Nezavisna komisija UN za Siriju - Nema uslova za siguran povratak izbjeglica

FENA Internet

ŽENEVA, 14. septembra (FENA) - Nezavisna komisija Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju saopćila je da ne postoje uslovi i adekvatan ambijent za siguran i častan povratak izbjeglica u zemlju.

Komisija je objavila izvještaj o ljudskim pravima u Siriji koji je sačinjen u periodu od 1. jula 2020. do 30. jula 2021. godine.

U izvještaju na 46 stranica se navodi da su oružani sukobi na sjeveru i jugu Sirije intenzivirani, javlja Anadolija. 

Predsjednik komisije Paulo Pinheiro istakao je kako rat, ratni zločini i zločini protiv čovječnosti u Siriji traju već deceniju.

U prethodnim izvještajima Komisije se navodilo da bi ratne zločine mogle predstavljati aktivnosti koje u Siriji provode snage režima Bashara al-Assada, teroristička organizacija YPG/PKK, koalicione snage predvođene SAD-om i Rusija.

"Rat protiv civila u Siriji i dalje traje i tim ljudima je teško da pronađu sigurno utočište u toj ratom razorenoj zemlji", kazao je Pinheiro.

Ukazujući na napade koje na civile u Siriji izvode snage lojalne Assadovom režimu, Pinheiro je kazao kako se i dalje krše osnovna ljudska prava.

U izvještaju se navodi kako Assadova administracija ulazi u četvrti mandat i kontrolira 70 posto teritorije i 40 posto stanovnika u odnosu na prijeratnu populaciju te zemlje. Navodi se da Assad nije poduzimao inicijative nacionalnog pomirenja ili ujedinjenja Sirije.

"Proizvoljna pritvaranja ljudi od strane režima se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom. Komisija je evidentirala torturu i seksualno zlostavljanje u pritvorima, ali i smrtne slučajeve", navodi se u izvještaju.

Komisija je utvrdila da se u Siriji nije kreirao adekvatan ambijent i da se nisu stvorili uvjeti za siguran i častan povratak izbjeglica.

"Opća situacija u Siriji čini se sve mračnijom. Pored intenziviranog nasilja, ekonomija pada na dno", izjavila je članica Komisije Karen Koning Abuzayd.

Dodala je da je Sirija ujedno i poprište jedne od najvećih suša u posljednjih nekoliko godina, kao i da je pandemija COVID-19 dodatno ugrozila zdravstveni sistem koji je skoro u potpunosti uništen ratnim dejstvima.

U izvještaju se upozorava da je situacija sve gora i u regijama Sirije koje su pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK koja se predstavlja pod nazivom SDG.

Izvještaj sadrži i detaljnu analizu napada na civile u Idlibu.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo