Stranačke aktivnosti     | 15.09.2021. 10:59 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE                                                                        SARAJEVO, 15.09.2021.

Bećirović: Vučić restaurira projekat Velike Srbije, Zapad ne smije biti "slijep na desno oko"

Država Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena, nedjeljiva, međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je na putu integriranja u EU i NATO. Negiranje ovih činjenica i zagovaranje politike usvajanja zajedničkih zakona Srbije i bh. entiteta RS neviđeni je presedan u savremenoj historiji Evrope i  direktni pokušaj rušenja Bosne i Hercegovine suprotno svim normama domaćeg i međunarodnog prava.

Istovremeno dok Milorad Dodik i njegovi sljedbenici blokiraju državne organe vlasti Bosne i Hercegovine, podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegovi  poslušnici kreću u konkretnu realizaciju velikosrpskog projekta koji prevazilazi u nekim aspektima i politiku iz vremena Slobodana Miloševića. Očigledno je da Miloševićevi i Šešeljevi sljedbenici imaju namjeru da zakonodavnim aktivnostima u Skupštini Srbije i Skupštini bh. entiteta RS unište jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o planskoj aktivnosti koja se vodi iz Beograda i kojom se ponovo restaurira zločinački projekat velike Srbije.

Vrijeme je za konkretnu akciju ovlaštenih predstavnika međunarodne zajednice s ciljem zaustavljanja rušenja temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i države Bosne i Hercegovine. Srbija nikada neće moći okupirati nijedan pedalj međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, ali, nažalost, ekspanzionističke snage u Srbiji imaju potencijal da ponovo zapale cijeli region. Zapad mora zaustaviti velikosrpskog demona prije nego što bude kasno za očuvanje mira. Aleksandar Vučić je politička kopija Slobodana Miloševića i Zapad ne smije biti "slijep na desno oko".

Ustavom BiH je precizno definirana ravnopravnost srpskog, hrvatskog i bosanskog jezika kao i ćiriličnog i latiničnog pisma te shodno tome jednostrana i antiustavna zaštita ćiriličnog pisma predstavlja diskriminaciju druga dva jezika i latiničnog pisma, kao i tešku povredu ustavnog načela ravnopravnosti. Vrijeme je za sistemski, jasan i odlučan odgovor svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

SDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo