Kultura     | 15.09.2021. 13:38 |

Gudeljević održala sastanke na marginama konferencije u Švicarskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je na marginama konferencije „Mapa puta znanstvene diplomacije u jugoistočnoj Europi međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Europe (SEEIIST)” održala odvojene sastanke sa EU Delegacijom u Švicarskoj i državnom tajnicom Švicarske za obrazovanje, istraživanje i inovacije Martinom Hirayama.

Sa Signe Ratso, zamjenicom generalnog ravnatelja Opće uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije i glavnom pregovaračicom za program Horizon za zapadni Balkan ministrica Gudeljević je razgovarala o aktualnom pristupanju Bosne i Hercegovine programu Horizon Europa koji ima za cilj da potakne znanstvenike i ojača znanost u državama obuhvaćenim ovim programom.

Druga značajna tema sastanka odnosila se na sudjelovanje BiH u SEEIIST projektu i mogućnostima Bosne i Hercegovine koje se otvaraju sudjelovanjem u tom projektu. Ministrica Gudeljević je naglasila da je znanost prioritet svake zemlje jer je u znanosti budućnost i prosperitet, a posebice kada je riječ o državama koje se pripremaju za ulazak u EU.

Dodala je da je za sve države Europe veoma značajna politika EU u oblasti istraživanja i tehnološkog razvoja te da će se osobno zalagati za osnaživanje ovih polja društvenog i intelektualnog sektora u BiH.

Ratso je zahvalila ministrici Gudeljević na angažmanu i entuzijazmu izraženom kroz razgovor i kroz sudjelovanje na konferenciji i dodala da je Bosna i Hercegovina veoma poželjan partner u ovom projektu.

Na sastanku sa državnom tajnicom Švicarske za obrazovanje, istraživanje i inovacije Martinom Hirayamasu razgovarano je o suradnji u oblasti obrazovanja, mogućnostima razmjene studenata i o usuglašavanju obrazovnih programa sa tržištem rada, a Hirayama je informirala ministricu o prednostima dualnog obrazovanja.

Također, sugovornice su istakle važnost istraživanja i istraživačkih projekta kao i davanje potpore jačanju oblasti istraživanja.

Nakon što je Hirayama izrazila spremnost Švicarske da pomogne Bosni i Hercegovini kroz različite projekte, ministrica Gudeljević je zahvalila na svoj dosadašnjoj potpori Švicarske Bosni i Hercegovini koja se ponajprije odnosi na potporu kroz različite projekte koji se realiziraju u BiH i dodala da su programi EU koji su uspostavljeni zbog pružanja potpore koordinaciju istraživačkih programa i suradnju među njima kroz „uzajamno otvaranje“ veoma značajni za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Švicarsko stanovništvo raslo je prošle godine rekordnom stopom u 60 godina zahvaljujući Ukrajincima

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Kina će razmotriti učešće na planiranoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!