Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 14:11 |

Program Eko škola motivacija za davanje doprinosa za zaštitu okoliša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Predstavnici 37 javnih osnovnih i srednjih škola iz 29 općina Bosne i Hercegovine su na Konferenciji za nastavnike Eko škola, u protekla dva dana govorili o tome koliko su postigle u različitim aktivnostima za odgovorno korištenje vode, električne energije i upravljanje otpadom, stvarajući okolišno odgovorne škole i učeći nove generacije o važnosti zaštite okoliša.

Radi se o programu rada sa školama koji Centar za promociju civilnog društva (CPCD) provodi u okviru projekta „Misli o prirodi!“ koji finansira Švedska, a dosadašnji rezultati predstavljeni su na konferenciji.

U okviru programa kreiran je Certifikacijski mehanizam, metodologija koja opisuje korake i aktivnosti koje 37 odabranih osnovnih i srednjih škola treba da implementiraju da bi postale Eko škole.

Osnovni cilj Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, implementacijom aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika i uposlenika škole, ali i šire društvene zajednice.

Škole koje su dio ovog projekta u svom radu već primjenjuju nauku i istraživanja u cilju zagovaranja za rješavanje ekoloških problema. Tako je škola „Vuk Karadžić“ iz Trebinja provela akciju saniranja oborinskih i otpadnih voda iz školskog dvorišta, dok je Srednja tehnička škola Tešanj počela intenzivnije koristiti solarnu energiju uz pomoć nabavljene solarne klupe i solarne ploče.

Buduće eko škole nastavit će s provođenjem aktivnosti kroz tekuću školsku godinu, nakon čega će uslijediti dodjela certifikata eko škola za one koje implementiraju Certifikacijski mehanizam - saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'