Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 17:05 |

Promovirana druga faza projekta 'Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Druga faza projekta pod nazivom „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ promovirana je danas, a tim projektom se potpomaže aktivan angažman građanki i građana u javnom životu.

Osnaživanje mjesnih zajednica, koje na rodno odgovoran način unapređuju kvalitet života stanovnika, osnovni je cilj projekta. U protekloj fazi rezultati su pokazali da funkcionalne mjesne zajednice pružaju mogućnost građankama i građanima da na bolji način izraze svoje potrebe, te da svoje prioritete ugrade u opštinske/općinske budžete.

Projekt finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a provodi ga UNDP u BiH u partnerstvu sa predstavnicima različitih nivoa vlasti u BiH.

Govoreći o podršci Švicarske jačanju mjesnih zajednica, direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Siroco Messerli je podsjetio da Švicarska već godinama podržava općine u BiH u njihovim naporima da unaprijede pružanje svojih usluga i poboljšaju uslove života u svojim zajednicama.

- Naglasak stavljamo na jačanje postojećih institucija vodeći računa da rezultati naše podrške budu održivi i da pripadaju stanovništvu i institucijama BiH. Posebno me raduje što ovaj projekt doprinosi socijalnoj inkluziji i osnaživanju žena, a to su prioritetne teme u okviru Programa saradnje Švicarske u BiH – kazao je on.

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju ambasade Švedske u BiH Eva Smedberg osvrnula na razloge za ulaganje Švedske u jačanje lokalne uprave u BiH, te kazala da je lokalna uprava u fokusu reformske saradnje Švedske u BiH od kad su započeli s razvojnim aktivnostima u regiji.

- Mjesne zajednice su tradicionalne strukture zasnovane na području koje imaju ogroman potencijal za oživljavanje učešća građana, ohrabriti inkluzivno donošenje odluka i promovirati poboljšano pružanje usluga rodno odgovornih – istakla je ona.

Izrazila je uvjerenje da mjesne zajednice mogu doprinijeti odgovornijim i efikasnijim lokalnim samoupravama koje pružaju javne usluge prilagođene svojim građanima 

Također je i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Steliana Nedera, govorila je o UNDP-ovoj perspektivi važnosti jačanja uloge mjesnih zajednica.

- Jedan od ključnih segmenata rada UNDP -a u Bosni i Hercegovini je efikasnija lokalna uprava koja je ujedno i jedan od ključnih prioriteta Agende EU. Projekt MZ doprinosi odgovornijim i inkluzivnijim uslugama za građane i građanke čineći rad lokalnih samouprava efikasnijim - istakla je Steliana Nedera.

Općina Tešanj je partnerska općina projekta, a načelnik te Općine Suad Huskić, kazao je kako je za lokalne zajednice vrlo važna i razmjena iskustava iz Švicarske i Švedske s općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz UNDP-ja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu