Stranačke aktivnosti     | 15.09.2021. 15:45 |

Priopćenje za javnost ŽO HDZ BiH ŽSB

FENA Saopćenje

Travnik, 15. 9. 2021. godine

Priopćenje za javnost

 

M e d i j i m a

 
Jutros je u Travniku pod predsjedanjem Josipa Kvasine, predsjedatelja Sabora, održana 21. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna.
Prije usvajanja dnevnog reda, koji se sastojao ukupno od osam točaka, zastupnice i zastupnici uputili su nekoliko pitanja i inicijativa.

Zastupnica Zdenka Džambas (HDZ BiH) govorila je o kupovini novog minibusa za edukacijsko-rehabilitacijski centar „Duga“ u Novom Travniku.

„Resorno ministarstvo zdravstva i socijalne politike na čelu s ministrom Antom Matićem uz cjelokupnu Vladu ŽSB uspjelo je osigurati financijska sredstva kao donaciju edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Duga“ u Novom Travniku. Ova sredstva u ukupnom iznosu od 65 tisuća KM, uz sredstva drugih donatora koji su pomogli ovu akciju, bit će od izuzetno velike koristi za djecu s poteškoćama u razvoju. Ovom prigodom se želim zahvaliti svima koji su odlučili pomoći nabavku minibusa.“, kazala je zastupnica Džambas. Dotaknula se i nedavno usvojenog Zakona o roditeljima/njegovateljima u Domu naroda FBiH:
„Na prošloj sjednici Doma naroda FBiH usvojili smo Zakon o roditeljima/njegovateljima kojim smo omogućili da članovi obitelji, primarno žene – majke, koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, mjesečno primaju minimalnu plaću u Federaciji BiH koja iznosi nešto više od 400 KM, a na teret Proračuna FBiH. Ovim izdvajanjem Vlada FBiH izdvojit će iduće godine više od 27 milijuna KM. Uz to, ovaj zakon spomenutim osobama omogućuje i odlazak u mirovinu nakon minimalno 15 godina staža.“, istaknula je zastupnica Džambas te dodala:

„Usvajanjem ovog Zakona stvorena je određena prepreka u Županiji Središnja Bosna. Naime, postoji odredba koja kaže da obitelji koje imaju djecu s poteškoćama u razvoju imaju pravo na besplatan smještaj u edukacijskom-rehabilitacijskom centru „Duga“ ako njihova mjesečna primanja ne prelaze 300 KM po članu. Novousvojenim Zakonom o roditeljima/njegovateljima na razini FBiH obitelji će imati nešto više od 400 KM dodatnih primanja, što će u ŽSB stvoriti problem i pojedinim obiteljima povećanjem mjesečnih primanja ukinuti mogućnost besplatnog smještaja u „Dugi“. Stoga, upućujem inicijativu resornom Ministru zdravstva i socijalne politike i Vladi ŽSB da se iznađu sredstva kako bi se ova odredba/cenzus promijenio i pomjerio, odnosno da to bude četvrtina „potrošačke korpe“ u FBiH, ili potpuno ukine, ako za to bude dovoljno financijskih sredstava.“

Zastupnica Dajana Maros (HDZ BiH) uputila je inicijativu vezanu za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja:

 

„Na tragu inicijative koju sam podnijela 23. ožujka ove godine, a tiče se stipendiranja učenika koji odluče upisati neka od zanatskih zanimanja, sukladno potrebama tržišta, današnju inicijativu upućujem prema Vladi ŽSB i Ministarstvu gospodarstva, a ona glasi; Omogućiti financiranje / sufinanciranje troškova polaganja stručnih ispita za zanatska/deficitarna zanimanja, prateći potrebu ulaganja u stručno obrazovanje kao i povezivanjem stručnog obrazovanja s tržištem rada. S obzirom na to da su ti ljudi sa zanatskim zanimanjem potencijal za unaprjeđenje ekonomskog rasta i razvoja trebali bismo obratiti pažnju na potrebe istih te kao županija zadovoljiti potrebu za stručnim kadrovima.“

O problemima onkoloških pacijenata, primarno onih oboljelih od raka dojke, kao i o listopadu – mjesecu ružičaste vrpce, govorila je zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) te uputila inicijativu koja za cilj ima pomoći ovim pacijentima.

„Evidentan je porast oboljelih od raka dojke, od kojih najčešće obolijevaju žene.
U povodu obilježavanja nadolazećeg mjeseca listopada, mjeseca ružičaste vrpce koji za cilj ima raditi na podizanju svijesti i upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja. U teškim životnim situacijama nitko ne bi trebao biti sam, a svim ženama oboljelim od raka dojke trebamo olakšati nove životne izazove.“, rekla je.

Na koncu izlaganja, zastupnica Suzana Krišto je podnijela inicijativu da se olakšaju procedure prikupljanja potrebnih odobrenja na godišnjoj razini, te da se izmjenom Pravilnika o pravu osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala osiguraju dva specijalna grudnjaka na godišnjoj razini.

U nastavku sjednice, u skraćenom postupku, usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o koncesijama ŽSB te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih osoba.

Ministar znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta ŽSB Bojan Domić kao predlagač Zakona o obrazovanju odraslih osoba objasnio je razloge potrebe donošenja ovog zakona:

„Ovdje je riječ ponajviše o pojašnjenju jednog dijela zakona. Naime, imali smo određene sudske sporove o tome tko to može organizirati obrazovanje za odrasle i na koji način. Ovim izmjenama i dopunama zakona ovu oblast smo posložili i sve jasno pojasnili kako u budućnosti ne bi bilo sličnih problema.„

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o socijalno – neprofitnom stanovanju ŽSB koji je zastupnicima prezentirao resorni ministar Anto Matić (HDZ BiH). Rekao je kako je na jednoj od proteklih sjednica Sabora ŽSB usvojen nacrt ovog zakona.

 

„Nakon usvajanja Nacrta zakona o socijalno – neprofitnom stanovanju ŽSB, mi kao Ministarstvo smo odradili svu drugu potrebnu proceduru. Zakon je upućen općinama u ŽSB i drugim relevantnim institucijama i udrugama, od kojih se oglasila samo jedna.

Poslala je primjedbe koje smo mi uvažili i usvojili. Usvajanjem ovog Zakona uređujemo sasvim jednu novu oblast u ŽSB.“, rekao je ministar Matić.

Većinom glasova u nastavku sjednice usvojen je Prijedlog strategije razvoja Županije Središnja Bosna za razdoblje 2021-2027. godina, kao i Nacrt zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva Županije Središnja Bosna. Sabor ŽSB pozitivno se očitovao većinom glasova o federalnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru sedme točke dnevnog reda zastupnici su raspravljali o „Izvješću o izvršenju Proračuna ŽSB za 2020. godinu“. Ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) nazočnima je prezentirala ovo izvješće.

 

"U 2020. godini Županija Središnja Bosna izvršavala je svoje ustavne i zakonske obveze usprkos padu prihoda izazvanim dolaskom pandemije koronavirusa. Odgovorili smo povećanim potrebama zdravstvenog sektora u pogledu nabave potrošnog materijala za zdravstvene usluge, nabave nužnih aparata za dijagnostiku i liječenje, potpore bolnicama i domovima zdravlja. Uspjeli smo i transferirati poticaje u gospodarstvu u ukupnom iznosu od oko 5,5 milijuna KM. Županija Središnja Bosna zadržala je i stabilnost proračuna, kreditnu sposobnost te smo uspjeli stvoriti povoljne uvjete, usprkos pandemiji, za financiranje razvojnih projekata u narednom razdoblju, koji će rezultirati boljim uvjetima života.", naglasila je ministrica financija Mirjana Plavčić.

Posljednja točka dnevnog reda današnje sjednice bilo je Izvješće o financijskoj reviziji Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB koje je jednoglasno usvojeno. Ovaj zavod na čijem je čelu Dragan Solomun tijekom rasprave dobio je brojne pohvale zastupnika u Saboru ŽSB.

Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a BiH ŽSB

Priopćenje za javnost ŽO HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost ŽO HDZ BiH ŽSB

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije