Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 20:03 |

CIK BiH usvojio Inicijativu za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas  je na sjednici donijela Zaključak o usvajanju Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Usvojena Inicijativa je rezultat višemjesečnog rada Centralne izborne komisije BiH.

Iz CIK-a podsjećaju da su u junu usvojili nacrt Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su uputili Venecijanskoj komisiji i GRECO-u putem Vijeća Evrope i OSCE/ODIHR-u, s molbom za dostavu mišljenja.

Istovremeno su pozvali organe za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini, akademsku zajednicu, stručnjake u oblasti izbornog prava, predstavnike nevladinog sektora i druge pojedince i organizacije  da dostave svoje sugestije, primjedbe i prijedloge.

Iz CIK-a navode da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR) 16. augusta 2021. godine Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavio “Neformalne komentare na nacrt Prijedloga izmjena Izbornog zakona iz nacrta Inicijative” koji obuhvataju prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH sačinjene od strane Centralne izborne komisije BiH.

Dodaju da, po mišljenju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), predložene izmjene i dopune Izbornog zakona koje je pripremila Centralna izborna komisija BiH “široke su i pokazuju značajan napredak u preispitivanju nekih preporuka koje su formulirale prethodne izborne posmatračke misije ODIHR-a. Predložene izmjene odnose se, između ostalog, na pitanja koja se odnose na razgraničenje izbornih jedinica, način formiranja biračkih odbora, zloupotrebu javnih resursa u svrhu kampanje, obuku izbornih dužnosnika, učešće žena na izborima i pravovremeno objavljivanje odluka CIK-a i sudova o prigovorima vezanim za izbore. Ako se usvoje, izmjene će ojačati integritet izbornog procesa. Brojni drugi amandmani bave se tehničkim pitanjima, razjašnjavajući prethodne nejasnoće i usklađujući određene odredbe s Ustavom BiH i drugim zakonima. Ostali prijedlozi odnose se na odgodu izbora u slučaju vanrednih okolnosti, registraciju birača, imenovanje kandidata, medijske propise, dogovore o prijevremenom (ranom) glasanju i izborne prekršaje”.

Od Vijeća Evrope Centralnoj izbornoj komisiji BiH dostavljen je odgovor  da Venecijanska komisija i GRECO ne mogu dati svoje mišljenje u ovoj fazi pripreme zakona.

Nakon dostavljenih mišljenja, prijedloga, sugestija i primjedbi Centralna izborna komisija BiH je, na osnovu svega navedenog,  sačinila  konačnu verziju i usvojila konačan tekst Inicijative za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija BiH će, u skladu s nadležnostima iz Izbornog zakona BiH, Inicijativu uputiti  Parlamentarnoj skupštini BiH, a na znanje dostaviti i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, OHR-u, Vijeću za provedbu mira, Delegaciji EU/Uredu specijalnog izaslanika EU u BiH i Misiji OSCE-a u BiH, a nakon što bude dostavljena na navedene adrese, bit će objavljena i na web stranici Centralne izborne komisije BiH – navode iz te institucije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

CIKBiH organizirao predavanje za studente prava, predvođene članovima Upravnog odbora ELSA-e

CIKBiH neće iznositi komentare do stupanja na snagu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo