Svijet     | 15.09.2021. 20:18 |

Evropska komisija usvaja Zakon o čipovima u cilju stvaranja strateške autonomije

FENA Internet

STRASBOURG, 15. septembra (FENA) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je u srijedu namjeru Evropske komisije da predstavi EU Zakon o čipovima koji ima za cilj jačanje kapaciteta poluvodiča u Evropi i jačanje njenog novog nastojanja za strateškom autonomijo, prenosi portal Euractiv. 

- Cilj je stvoriti zajednički najsavremeniji europski ekosistem čipova, uključujući proizvodnju i sigurnost, pouzdanost opskrbe i razviti nova tržišta za revolucionarne europske tehnologije - rekla je šefica Komisije u Evropskom parlamentu u svom godišnjem obraćanju Uniji. 

Von der Leyen tvrdi da bi Evropa trebala vratiti svoje globalno vodstvo u proizvodnji čipova, izgubljeno u posljednje tri decenije od globalnih konkurenata iz Azije i Amerike.

Povukla je paralelu s Galileom, navigacijskim sistemom EU, koji je prema procjenama Komisije sada prisutan u dvije milijarde pametnih uređaja.

Globalni nedostatak poluvodiča postao je bolna tačka za pitanje strateške autonomije, jer je nedostatak snabdijevanja uticao na različite tipove lanaca snabdijevanja koji koriste elektronske sisteme. Stručnjaci smatraju da će nestašica vjerovatno potrajati s obzirom na proizvodnju sve većeg broja elektronskih uređaja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EPP glasala da podrži kandidaturu von der Leyen kao čelnice Evropske komisije

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Očekuje se da von der Leyen osigura kandidaturu njemačkog desnog centra za drugi mandat na čelu EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo