Svijet     | 16.09.2021. 09:10 |

Macron: Ubijen čelnik Islamske države Velike Sahare

FENA Internet

BAMAKO/PARIZ, 16. septembra (FENA) - Francuski predsjednik objavio je u četvrtak da je čelnik Islamske države Velike Sahare, regionalnog ogranka terorističke grupe, ubijen, nazvavši ubistvo Adnana Abu Walida al-Sahrawija "velikim uspjehom" za francusku vojsku nakon više od osam godina borbe protiv ekstremista u Sahelu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Twitteru da je Al-Sahrawi "neutraliziran od strane francuskih snaga", ali nije objavio više detalja. Nije objavljeno ni gdje je Al-Sahrawi ubijen, iako je Islamska država aktivna duž granice između zapadnoafričkih zemalja Mali i Niger.

- Nacija večeras misli na sve svoje heroje koji su poginuli za Francusku u Sahelu u operacijama Serval i Barkhane, o ožalošćenim porodicama i svim ranjenicima. Njihova žrtva nije uzaludna - napisao je Macron na Twitteru. 

Glasine o smrti vođe militanata sedmicama su kružile u Maliju, iako vlasti u regiji to nisu potvrdile.

- Ovo je odlučujući udarac protiv ove terorističke grupe. Naša borba se nastavlja - napisala je na Twitteru francuska ministrica odbrane Florence Parly. 

Al-Sahrawi je preuzeo odgovornost za napad u Nigeru 2017. godine u kojem su poginula četiri američka vojnika i četiri pripadnika nigerskih oružanih snaga. Njegova grupa je takođe otela strance u Sahelu, a vjeruje se da i dalje drži Amerikanca Jeffreya Woodkea, koji je otet iz svoje kuće u Nigeru 2016. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Iranu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo