Kultura     | 16.09.2021. 10:32 |

Ministrica prosvjete HBŽ i predsjednik DHK HB razgovarali o suradnji

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 16. rujna (FENA) – Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Hercegbosanske županije (HBŽ) Gordana Nakić i predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) Ivan Baković upriličili su u Tomislavgradu radni sastanak.

Predsjednik DHK HB Ivan Baković upoznao je ministricu s poviješću tog društva DHK HB koje djeluje od 1993. godine, njegovim djelokrugom rada, članstvom i nakladničkom djelatnošću, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Od programa i projekata posebno je istaknuo književni časopis Osvit (kojeg je od 1995. do danas objavljeno 106 brojeva, a koji je referiran u CEEOL-u – Central and Easten European Online Library/ Frankfurt am Main/ http//www.ceeol.com), manifestaciju Šimićevi susreti na kojima DHK HB dodjeljuje godišnju Šimićevu nagradu za najbolje književno ostvarenje objavljeno na hrvatskom jeziku u protekloj godini, središnju pjesničku manifestaciju Humske dane poezije (koja traje već dvadeset i jednu godinu) u sklopu kojih je organizirano četrnaest Ikavskih skupova (na kojima književnici i znanstvenici izlažu svoja djela na/o ikavici čuvajući tako svoju jezičnu baštinu), te još niz drugih književnih manifestacija na kojima sudjeluju članovi DHK HB od Orašja do Ravnoga i kojima je DHK HB organizator ili suorganizator.

Prepoznajući važnost ovoga društva ministrica Nakić je istaknula da je trud koji DHK HB svojim programima i nakladom ulaže u skrb za hrvatski jezik i kulturu u Bosni i Hercegovini od iznimne važnosti za čitav hrvatski narod, iako to djelovanje političke strukture često ne percipiraju na odgovarajući način.

Izrazila je zadovoljstvo što se jedan dio aktivnosti DHK HB odvija i na području Hercegbosanske županije, poput manifestacije Kraljevstvo riječi, koja se u suradnji s Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad održava u tom gradu posljednjih nekoliko godina.

Razgovaralo se i o mogućnosti da DHK HB proširi svoje djelovanje na druge sredine u Hercegbosanskoj županiji u suradnji s lokalnim institucijama koje imaju slične programe.

Uz pohvalu radu članstva i vodstva DHK HB, ministrica Nakić iskazala je spremnost poduprijeti rad Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne koliko mogućnosti Ministarstva dopuštaju, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministrica Novković-Pećanac posjetila Dom zdravlja u Drvaru

Vlada HBŽ-a izdvojila 62.625 KM za saniranje štete nastale u olujnom nevremenu u Drvaru

U Vladi HBŽ-a upriličen prijam za novu Miss Hrvatske Tomislavu Dukić

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom