Svijet     | 16.09.2021. 10:53 |

Guterres: Hitno smanjiti emisije kako bi se spriječila klimatska katastrofa

FENA Internet

ŽENEVA, 16. septembra (FENA) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je u četvrtak "na hitno, brzo i opsežno" smanjenje emisije stakleničkih plinova kako bi se usporilo globalno zagrijavanje i spriječila klimatska katastrofa. 

Uoči godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a sljedeće sedmice, Guterres je upozorio  vlade da se klimatske promjene odvijaju brže nego što je predviđeno, a emisija fosilnih goriva se već smanjila zbog pandemije koronavirusa, prenosi Anadolija. 

Govoreći na predstavljanju izvještaja "Ujedinjeni u nauci 21", u kojem su sažeti aktuelni napori u borbi protiv klimatskih promjena, Guterres je rekao da su nedavne ekstremne vremenske prilike - od uragana Ida u Sjedinjenim Državama i poplava na zapadu Evrope do smrtonosnog toplotnog vala na sjeverozapadu Pacifika - potvrdileda nijedna zemlja nije sigurna od katastrofa povezanih s klimom.

"Ove promjene su samo početak gorih situacija. Osim ako ne dođe do hitnog, brzog i opsežnog smanjenja emisije stakleničkih plinova, nećemo moći ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa. Posljedice će biti katastrofalne", rekao je prvi čovjek UN-a apelujući na vlade da ispune ciljeve Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novi američki izaslanik za klimu želi da Kina ubrza prelaz sa ugljena

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

UNDP pokrenuo projekt podrške BiH u izvještavanju o klimatskim promjenama prema UNFCCC-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo