Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 13:36 |

U Mostaru obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 16. rujna (FENA) – Polaganjem cvijeća i svečanom akademijom u Mostaru je obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Sveučilišni profesor i ratni načelnik Centra službi sigurnosti Mostar Ramo Masleša kazao je da je iznimno značajna bila uloga rezervnog i redovitog sastava policije u ratnim događanjima 90-ih godina prošlog stoljeća.

- Veoma dobro se sjećamo naredbe Predsjedništva BiH o mobilizaciji rezervnog sastava MUP-a. Policijske snage su veoma profesionalno obavljale svoje zadatke, vodeći računa i poštujući međunarodno humanitarno pravo, posebno kada su u pitanju životi civila - kazao je Masleša.

Dodao je kako su iz policijskih struktura izašli neki od vrsnih kadrova Armije BiH, poput Midhada Hujdura Hujke i Zije Lerića.

- Danas moramo biti ponosni na ovaj policijski sastav, jer svi smo mi iz rata izašli neokaljanog obraza. Niti jedna prijava iz Haaga nije došla prema pripadnicima policije na području HNK i zato im treba pružiti podršku - zaključio je Masleša.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago istaknuo je kako su policijske snage imale posebno važnu ulogu na samom početku ratnih sukoba, dok još nisu bile formirane prve jedinice Zelenih beretki, Patriotske lige i Teritorijalne obrane.

- Naša prva obveza je da se uvijek sjećamo onih koji su dali svoje živote za našu državu Bosnu i Hercegovinu, a druga je da ne samo obilaskom šehitluka nego i raznim drugim manifestacijama, upoznajemo mlade sa svim onim što se događalo. Samo su Armija RBiH i MUP RBiH izvršile svoj zadatak: obrana BiH u njezinim avnojevskim granicama. Svi drugi imali su druge ciljeve, podjelu države i priključenje dijelova teritorija susjednim državama - poručio je Špago.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Macron naredio mobilizaciju 7.000 vojnika za pojačane patrole nakon ubistva učiteljice

Održana prva skupština Udruženja veterana policije MUP RBiH 91-95 u Mostaru

Ruski senator sugerisao da Putin možda neće izdati dekret o okončanju mobilizacije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!