Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 13:12 |

Završen dvogodišnji ciklus specijalističke obuke o kibernetičkom kriminalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, u saradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca, organizovalo je u srijedu dodjelu certifikata tužiocima, sudijama i policijskim službenicima sa područja Bosne i Hercegovine koji su bili polaznici specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog kriminala.

Specijalistička obuka trajala je tokom 2020. i 2021., a edukatori su bili eksperti za otkrivanje i procesuiranje predmeta kibernetičkog kriminala među kojima su bili i policijski službenici Federalne uprave policije koji su vršili edukaciju navedenih polaznika iz oblasti kompjuterskih istraga i istražnih procesnih radnji vezano za dokumentovanje i procesuiranje izvršilaca ovih krivičnih djela, uključujući i ostala ozbiljna krivična djela gdje je kao jedno od sredstava izvršenja korištena informaciona tehnologija.

Cilj programa specijalističke edukacije bio je sticanje osnovnog i naprednog znanja o kibernetičkom kriminalu i elektronskim dokazima, postupanju u vezi s njima, materijalnim i procesnim zakonima koji se primjenjuju, tehnologijama, te hitnim i efikasnim mjerama koje treba provesti, saopćeno je iz FUP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak uručio diplome polaznicima obuke 'Borba protiv korupcije'

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'