Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 13:22 |

Rumunija ponudila saradnju predsjedniku VSTV-a BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini  Anton Pacuretu i prvi sekretar Andrei Glisca posjetili su danas predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halila Lagumdžiju.

Tokom sastanka je ukazano na važnost VSTV-a BiH kao ključne institucije za ukupan napredak Bosne i Hercegovine.

Ambasador Pacuretu je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju između pravosudnih vijeća Rumunije i Bosne i Hercegovine, koja može imati pozitivne rezultate važne za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju u smislu razmjene iskustva, imajući u vidu slične probleme sa kojima se susretala Rumunija prije ulaska u Evropsku uniju.

Lagumdžija je naglasio da je svjestan značaja vladavine prava za napredak i uspjeh svake zemlje i važnost borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je također bila tema razgovora.

Tokom razgovora o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, Lagumdžija je apostrofirao važnost usvajanja izmjena koje će omogućiti VSTV-u BiH da podzakonskim aktima riješi pitanja ključna za integritet, ocjenjivanje i disciplinske postupke, saopćeno je iz VSTV-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'