Bosna i Hercegovina     | 16.09.2021. 13:19 |

Umihanić: Epidemiološka situacija u TK ima trend pogoršanja

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 16. septembra (FENA) - Na konferenciji za medije Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Tuzlanskog kantona bilo je govora i o situaciju sa koronavirusom na području tog kantona.

Prof.dr. Šekib Umihanić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, upozorio je na trend pogoršanja epidemiološke situacije i svakodnevni rast broja zaraženih.

- Higijensko-epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona, usljed pojave delta soja i njegove visoke zaraznosti, ima trend evidentnog pogoršanja. U posljednja 24 sata u TK-u testirano je 418 uzoraka na koronavirus od kojih je 107 (25,6 posto) bilo pozitivno, dok je u Covid 1 bolnici UKC Tuzla hospitalizirano 50 pacijenata. Ukoliko se nastavi trend pogoršanja epidemiološke situacije, za nekoliko dana će se morati formirati i organizovati Covid 2 bolnica – izjavio je Umihanić.

Smatra da su u protekla dva mjeseca Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK izgubili dragocjeno vrijeme za pripremu zdravstvenog sistema TK za predstojeći četvrti val Covida-19.

- U informaciji ministra zdravstva TK o HES-u u TK na 45. sjednici Skupštine TK je izostala informacija o spremnosti zdravstvenog sistema TK na četvrti val Covida-19. Nisu prezentovani podaci o dostupnosti lijekova, zaštitne opreme, PCR testova, a također je potrebno ukazati na sigurnost u našim zdravstvenim ustanovama. S tim u vezi, potrebno je odgovoriti na pitanja: Da li su aparati, instrumenti i prostorije za primjenu oksigenoterapije u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona urađene u skladu s pravilnicima i Zakonom i koliki je stepen sigurnosti korištenja aparata za oksigenoterapiju, rezervoara (spremnika) za kiseonik i centralnih vodova kiseonika u zdravstvenim ustanovama TK - dodao je.

Njihova ranija inicijativa o izradi smjernica za uniformnost rada u Covid ambulantama domova zdravlja nije usvojena.

U rebalansu budžeta TK u junu, Klub zastupnika SDA je predložio povećanje sredstava za 500.000 KM za JZU Univerzitetsko-klinički centar Tuzla za nabavku opreme, instalacije i instrumenata za oksigenoterapiju, što Vlada TK nije usvojila.

- Zahtijevamo od premijera TK hitno formiranje radne grupe na nivou Ministarstva rada za rješavanje pitanja profesionalnog obolijevanja od Covid-19, u sastavu: predstvanici sindikata, Ministarstva rada, socijalne politike i povratka, Ministarstva zdravstva TK i ostali članovi. Naime, Pravilnikom o dopuni Pravilnika o listi profesionalnih bolesti („Službene novine Federacije BiH“, broj 92/20), u Listu profesionalnih bolesti dodana je nova profesionalna bolest – COVID-19, utvrđeni poslovi na kojima se bolesti pojavljuju, te uslovi za utvrđivanje bolesti kao profesionalne. Međutim, u proteklom periodu praktična primjena ove izmjene nije urađena te je potrebno pomoći oboljelim, kao i porodicama preminulih radnika od Covida-19 - izjavio je Umihanić.

Sa konferencije su apelovali na građane da poštuju epidemiološke mjere i da se vakcinišu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Sanacija posljedica prošlogodišnjih poplava u Teočaku

Halilagić čestitao Uskrs

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta