Ekonomija     | 16.09.2021. 14:31 |

Vlada FBiH: Kriteriji za dodjelu pomoći industriji u 2021. godini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. rujna (FENA) - Vlada Federacije BiH usvojila je analizu podataka Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije vezanu za definiranje korisnika financijske pomoći u okolnostima pandemije covida-19 za 2021. godinu.

Vlada je načelno suglasna s kriterijima za dodjelu financijske pomoći, priopćio je u četvrtak Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Među kriterijima su da korisnik ima sjedište na teritoriji FBiH, da je gospodarsko društvo osnovano po Zakonu o gospodarskim društvima, te da je imao pad ukupnog prihoda za razdoblje 1.1. do 31.12.2020. godine, u odnosu na onaj ostvaren od 1.1. do 31.12.2019. godine.

Jedan od kriterija je i da je korisnik pomoći privatno gospodarsko društvo, odnosno gospodarsko društvo s većinskim učešćem privatnog kapitala (gospodarsko društvo u kojem privatna osoba ima udio u vlasništvu u iznosu najmanje 50 posto plus jedna dionica), ili da je riječ o gospodarskom društvu kojem je prema Klasifikaciji djelatnosti BiH 2010 glavna šifra djelatnosti (djelatnosti koju pravna osoba pretežno obavlja) iz područja prerađivačke industrije (izuzev oblasti IO, Il, 12).

Određivanju kriterija za 2021. godinu prethodila je analiza efekata pomoći dodijeljene po granama industrije na osnovu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima gospodarstva FBiH u okolnostima pandemije covida-19.

Raspoloživi iznos sredstava za dodjelu financijske pomoći po granama industrije, od ukupno 30 milijuna maraka utvrđen je na osnovu procentualnog učešća svake od industrijskih grana u ukupnom izvozu industrije FBiH u 2019. godini.

Tako je za metalnu, elektro i automobilsku industriju pomoć iznosila 15.078.350 maraka, za industriju građevinskog materijala i nemetala 690.000 maraka, za drvnu, papirnu i grafičku industriju 5.016.260 maraka, za proizvodnju tekstila, odjeće, kože i obuće 4.026.840 maraka, te za kemijsku, farmaceutsku i industriju gume i plastike 5.188.550 maraka.

Na javni poziv Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su se prijavila ukupno 484 gospodarska društva, od kojih je 391 ispunjavalo kriterije, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana