Stranačke aktivnosti     | 16.09.2021. 14:46 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

 

 

  

NB O IMENOVANJU POLICIJSKOG KOMESARA ZDK 

 

Imenovanje Šišića je nastavak direktne političke kontrole nad kantonalnim policijskim sistemom

Nakon što je Vlada ZDK, na prijedlog ''Nezavisnog odbora'', za novog policijskog komesara imenovala Rusmira Šišića, reagirali su iz Nezavisnog bloka. Posebno je problematično da su dvije osobe iz tzv. ''Nezavisnog odbora'' koji je predložio Šišića bile kandidati političke stranke ASDA Zenica na izborima, Melisa Ahmić i Tajib Spahić. Javna je tajna u Zenici da je Šišić isto blizak ASDA (sadašnji NES), čime su grubo prekršene zakonske odredbe i demokratske procedure o nezavisnosti policijskih tijela. Imenovanje Šišića samo je nastavak direktne političke kontrole nad kantonalnim policijskim sistemom, o čemu su vlastima u Zeničko-dobojskom kantonu pisali Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, zahtijevajući da se povuku amandmani na Zakon o unutrašnjim poslovima ZDK.

''Politički uticaj na policiju koji nije svojstven nijednom demokratskom poretku, a kojeg sporovode vladajuće strukture u našem kantonu, oličene u SDA i ASDA, odnosno NES-u, govori da se oni boje profesionalnog i nezavisnog policijskog i sudskog sistema. U Zenici i našem kantonu svi znaju čiji je Rusmir Šišić čovjek i zna se da politika stoji iza njega. Nezavisni blok je od početka na stavovima da na ovakve pozicije trebaju dolaziti profesionalci i ljudi koji su odvojeni od političkog uticaja'', kazao je Ekrem Tuka, predsjednik Kantonalnog odbora NB-a ZDK. 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'