Ekonomija     | 16.09.2021. 17:09 |

Krenula izgradnje biciklističke staze od Lašve do Jajca

FENA Duško Pucar

DONJI VAKUF, 16. rujna (FENA) - Predstavnici Regionalne razvojne agencije za regiju Središnja BiH (REZ) i Turističke zajednice Županije Središnja Bosna (TZ ŽSB) u četvrtku su u Donjem Vakufu održali sastanak s načelnicima pet općina koje sudjeluju u projektu "Staza stare pruge".

Na sastanku je dogovorena suradnja za održavanje i daljnje unapređenje trase biciklističke staze. Trenutno se izvode nužni građevinski radovi kako bi se dionica trase stare uskotračne pruge uvezala i osigurala mogućnost korištenja za bicikliste.

Riječ je o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom u dužini 98 km od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-povijesnom baštinom i prirodnom ljepotama, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima, te poslovnim umrežavanjem sudionika u 'bike friendly' sustav, kao i digitaliziranjem njihovih ponuda, na području Središnje Bosne ponuditi novi turistički proizvodi u okviru outdoor turizma.

- U ovoj fazi projekta financijski iznos od 130.000 maraka koji je projektnom aplikacijom predviđen za građevinske radove je maksimalan iznos ulaganja u infrastrukturu. Ta sredstva će se iskoristiti za krčenje zaraslih dijelova staze, šiblja i drveća koje se nalazi na samoj stazi, tamponiranje manjih dionica kritičnih mjesta trase, sanaciju brojnih propusta i vodotoka koji su pojedine dionice trase doslovno pretvorile u močvaru, sanaciju, te za probijanje tunela i obnovu četiri mosta koji su nužni da bi se dionica uvezala - kazala je Maja Kišić, ravnateljica REZ-a.

Ravnatelj TZ ŽSB-a i projekt menadžer Miroslav Matošević ocijenio je kako je prioritet projekta da se uspostavom biciklističke staze spriječi njezina daljnja devastacija.

- Zaista smo iznenađeni očajnim stanjem same trase gdje su izgrađeni brojni stambeni, gospodarski ali i pomoćni objekti, devastirani gotovo svi željeznički mostovi i tuneli, kao i činjenicom da je sama trasa u velikom dijelu obrasla šibljem i drvećem - istaknuo je Matošević.

Financijske potrebe samih građevinskih radova za potpuni završetak biciklističke staze znatno su veće od trenutnih sredstava s kojima raspolažu, ali Matošević naglašava da su jako sretni što je projekt konačno pokrenut.

Pored ulaganja u prvoj fazi u nužne infrastrukturne radove predviđeno je i uvođenje "Bike friendly" sustava, zatim izrada alata za upravljanjem turističkim proizvodom u smislu web stranice i mobilne aplikacije, postavljanje pet odmorišta i pet "pametnih" klupa sa sustavom za promociju i manji popravak bicikala kao i punjenje električnih bicikala, obilježavanje biciklističkom signalizacijom cijele trase biciklističke staze, izradu storytelling vodiča, promotivnih materijala, te promocija i marketing cikloturizma kao i same biciklističke staze.

EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo