Kultura     | 17.09.2021. 11:03 |

Predstava 'Kuća bez vrata' specifična zapitanost pred tajnama života

FENA Saopćenje

TUZLA, 17. septembra (FENA) - Predstava nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića "Kuća bez vrata", rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, premijerno će biti izvedena u petak, 24. septembra u BKC-u TK.

Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer, a inspiracija za taj komad dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija te dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U komadu dominira specifična vizija egzistencijalizma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave. 

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, bit će 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra.

Nosilac projekta "Kuća bez vrata", koji objedinjuje više događaja u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti  Nedžada Ibrišimovića, je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla i JP BH Pošta, saopćeno je iz JU BKC TK.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo