Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 15:42 |

Gudeljević: Evropska budućnost Grada Mostara je obveza za sve nas

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Konferencija “Grad budućnosti - Otvoreni grad Mostar 2021.”, koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru, a posvećena je razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude, otvorena je danas u Mostaru.

Prisutnim znanstvenicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju obratili: ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Konferencija je posvećena razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude.

- Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Evrope i svijeta - istaknula je ministrica Gudeljević u obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni  inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.

- Ministrica Gudeljević je navela i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju znanosti i tehnologije. Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u oblasti znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH. Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i CERN-a potpisan je u februaru ove godine. Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

 Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Evropskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje deklaracije na što se na kraju svog izlaganja osvrnula ministrica Gudeljević.

- Želim dati punu potporu deklaraciji koja danas treba biti usvojena. Evropska budućnost grada Mostara je obveza za sve nas. Vaše opredjeljene da Mostar bude predvodnik u postizanju evropskih dostignuća, osobito u razvoju demokratskog ozračja kao i tehnološkog rasta i razvoja uvjerava nas još jednom da europski put nema alternativu, a taj put znači otvoreni dijalog, okupljanje znanstvenika oko znanstvenih izazova, uvažavanje i argumentiranje u korist svih nas – navela je ministrica Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'