Regija     | 17.09.2021. 16:49 |

Italija u novembru domaćin Foruma mladih EU-Balkan

FENA Saopćenje

RIM/SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, u partnerstvu sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC), bit će domaćin Foruma mladih EU-Balkan od 22. do 26. novembra 2021. godine u Rimu.

Na Forumu će se okupiti studenti iz cijele Evrope koji će razgovarati o zajedničkim izazovima budućnosti Evrope i punopravnom članstvu Balkana u Evropskoj uniji.

Ministar vanjskih poslova Italije Luigi Di Maio će prisustvovati zadnjoj sesiji kako bi rezultate Foruma predstavio na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Partneri u organizaciji Foruma su, osim Vijeća za regionalnu saradnju, još i Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) iz Tirane, Centar za izučavanje međunarodnih politika iz Rima (CeSPI) i organizacija Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT) iz Trenta.

Forum će objediniti 33 zemlje, 78 studenata, 10 mentora i brojne donosioce politika iz cijele Evrope kako bi se prikupile nove informacije i ideje, te se odredio zajednički pravac daljnjih aktivnosti. 

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije će izdvojiti sredstva za mrežu da pripremi buduće projekte na osnovu zaključaka Foruma o institucionalnim, ekonomskim i društvenim pitanjima.

Očekuju se prijave studenata iz cijele Evrope s iskazanim zanimanjem za evropske integracije i društveni aktivizam. Program i obrazac prijave može se naći na www.eubalkanforum.org.

Prijave se primaju do 15.oktobra 2021. godine, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu