Sport     | 17.09.2021. 17:55 |

Nogometašice BiH na startu kvalifikacija za SP 2023. poražene od Crnogorki

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. septembra (FENA) - U susretu 1. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, koje će se igrati u Australiji i Novom Zelandu, ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Trening centru NSBiH u Zenici od selekcije Crne Gore rezultatom 2:3 (2:2).

Gošće su krenile odlučnije te već u 5. minuti povele s 1:0. Gol je, na asistenciju Medine Dešić, sa oko 13 metara po sredini gola postigla Armisa Kuč. Kuč je i u 9. minuti, nakon kornera sa desne strane koji je izvela Nađa Đurđevac, bila najviša u skoku te pogodila za vodstvo Crnogorki od 0:2.  

Nakon primljena dva gola, bh. nogometašice krenule su ofanzivnije prema golu gošći, da bi iz slobodnog udarca sa više od 30 metara, kojeg je u 12. minuti izvela Melisa Hasanbegović, autogolom smanjile rezultatski zaostatak na 1:2.

Naime, gostujuća golmanica Anstasija Krstović pokušala je izboksovati loptu, ali je to izvela nespretno pa je lopta prešla gol-crtu. Mada je kapitenica Slađana Bulatović izbila loptu iz gola, na intervenciju pomoćne sutkinje gol je priznat.

Poslije kornera u 19. minuti, koji je sa desne strane izvela Selma Kapetanović, kapitenica bh. tima Milena Nilolić bila je najviša u skoku te glavom poravnala rezultat na 2:2. U periodu bolje igre bh. tima gostujuća nogometašica Aleksandra Popović zaustavila je u 31. minuti na gol-crti šut Nikolićeve.

Odbijenu loptu u gol sa oko sedam metara nije uspjela poslati ni Marija Ana Milinković, jer je ovog puta golmanica Krstović bila uspješnija te odbranila njen šut. Poluvrijeme je završilo neriješenim rezultatom 2:2.

Međutim, u drugom poluvremenu, po izuzetno nakvašenom terenu po kojem je bilo gotovo nemoguće kontrolirati loptu, bolje su se snašle gošće, koje su do pobjedonosnog gola došle nakon greške bh. odbrane. Hasanbegović je, naime, u 60. minuti u svom 16-ercu nespretno intervenirala i oborila Medinu Dešić, a sutkinja Justina Lavrenovaite-Perez iz Litvanije dosudila je penal za Crnogorke.

Bulatović je sigurno izvela penal te pogodila donji desni ugao bh. golmanice Dijane Haračić za novo vodstvo gošći, ovog puta rezultatatom 2:3, što je bio i konačan rezultat ovog meča.

Crnogorska golmanica Krstović u 73. minuti izbila je ispod prečke loptu te spasila svoju mrežu. Haračić je u 78. minuti odbranila prizeman šut iskosa sa oko 13 metara sa desne strane, koji je bila uputila Kuč, a odbijenu loptu neko iz bh. odbrane je izbio iz 16-erca.

Gošće su u 90. minuti, nakon šuta Dešić sa oko 15 metara, pogodile desnu stativu gola bh. tima. Rezultat se nije mijenjao do kraja pa su gošće upisale pobjedu te osvojile tri boda u Zenici.

U sudijskom vremenu čak dvije gostujuće igračice zaradile su drugi žuti, automatski isključujući karton. Prvo je, u 93. minuti, teren napustila Jelena Karličić, a onda i minutu kasnije Darija Đukić, ali više nije bilo vremena za novo poravnanje za selekciju BiH.  

 

U okviru grupe E, večeras u 18.00 sati igraju Rusija i Azerbejdžan čime će biti i kompletirano 1. kolo. Danska je u okviru ove grupe jučer na svom terenu s uvjerljivih 7:0 porazila Maltu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zenička promocija savremene antologije bh. i crnogorske književnosti 'Drvo na brijegu'

Crnogorke preokretom u drugom meču savladale odbojkašice BiH

Odbojkašice BiH i Crne Gore prvi kontrolni meč u Zenici odigrale bez pobjednika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo