Kultura     | 18.09.2021. 08:40 |

Promocija monografije 'Književne opservacije' Marijane Terić u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. septembra (FENA) – Muzej grada Zenice promovirao je u petak nevečer monografiju “Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava”, crnogorske autorice dr. Marijane Terić.

Monografija sadržava članke i eseje, kako je istakla sama autorka, njenog višegodišnjeg istraživačkog rada na polju fantastike, kao i radove koji su publikovani u naučnim časopisima i zbornicima s naučnih simpozijuma u zemlji, regionu i inostranstvu nastalih u periodu od 2014. do 2020. godine.

-Željela sam da svoje iskustvo kao predavača na fakultetu i kao neko ko je bio učesnik više od 15 naučnih konferencija, zabilježim, negdje, u toj svojoj knjizi. 

Knjiga nosi stvarno jedan poseban doživljaj za mene, jer upravo predstavlja i moj šestogodišnji radni angažman na fakltetu koji se, eto, nažalost, završio- kazala je Terić.

Napominje kako se radi o knjizi naučne monografije koja je “podijeljena iz tri segmenta”, a od kojih se prvi dio odnosi na fantastičku literature. Upravo je ta oblast književnosti, smatra, vrlo malo zastupljena u Crnoj Gori, mada se u Bijelom Polju održava Festival fantastične književnosti. 

-U tom dijelu, zapravo, određena literarna ostvarenja- kako iz crnogorske, tako i djela sa južnoslovenskih prostora, ali i neka djela koja potiču iz hispano-američke literature, zapravo, sagledavam iz jednog potpuno novog kritičkog ugla.

Posebno su ta djela interesantna i zato što skrećem pažnju na neke inovativne postupke, a koji su, prvenstveno crnogorskoj čitalačkoj publici, dosta strani. Uglavnom se bavim postmodernističkim sagledavanjem takvih djela- podvlači Terić.

Drugi se dio, ističe, odnosi na eseje, a treći na portrete i prikaze nekih najznačajnijih crnogorskih ostvarenja, kao i drugih djela kojima se sticajem okolnosti bavila u svom naučnom radu.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević, inače i sam dosta nagrađivan pisac djela iz oblasti fantastike, istakao je kako je dr. Marijana Terić "prva žena koja je doktorirala na fantastičnoj književnosti južnoslavenskih naroda”.

 -Ja ću dodati da je ona, općenito, druga osoba koja je doktorirala na toj temi na Balkanu. Zašto se vrlo rijetko i sporadično pisalo o fantastičnoj književnosti i velikanima- bilo da je riječ o slovenačkoj, bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj, srbijanskoj, crnogorskoj ili, čak, makedonskoj književnosti, to je, za mene, pitanje na koje ne mogu odgovoriti. Pogotovo što su najveći pisci sa Balkana, upravo, iz ove oblasti- podvlači Jašarević.

Terić se, ističe on, bavi “fantastičnim elementima” u literaturi Milorada Pavića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Mihaila Lalića…

-A to su, kako bismo rekli, pisci iz- lektire! Znači, nije jasno zašto se ovom temom ne bave. Zato smatram da je predstavljanje knjige i doktorata Marijane Terić “Književne opservacije”, a koja je posvećena fantastici i drugoj književnosti, izuzetno važna i za Zenicu, koliko i za njenu domovinu Crnu Goru. Rekao bih da je važna i za ostatak Balkana- smatra Jašarević.

Terić je rođena 1986. godine u Nikšiću, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću – Odsjek za srpski jezik i južnoslovenske književnosti.

Na istom je fakultetu i magistrirala 2013. godine, a titulu doktora društveno-humanističkih nauka (filološke nauke) stekla je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Objavljuje radove u više stručnih i naučnih časopisa za književnost.

Pored monografije "Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava)", autorka je i monografije "Unutrašnja strana vremena" (Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, 2016).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica prošle godine posjetilo 12.000 ljudi, realizovano 135 promocija i radionica

Muzej Grada Zenica okončao prvu fazu rekonstrukcije stalne postavke 'Zbirka savremenih medija'

Zenički muzej novu sezonu otvorio likovnom izložbom 'Ipak svitanje' Mostarca Salke Peze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo