Svijet     | 18.09.2021. 09:03 |

Francuska na konsultacije opozvala ambasadore iz SAD-a i Australije

FENA Internet

PARIZ, 18. septembra (FENA) - Francuska je opozvala svoje ambasadore u Washingtonu i Canberri nakon otkazivanja programa izgradnje podmornica, koji je Australija potom potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske navedeno je da su, po uputama predsjednika Emmanuela Macrona, odlučili hitno opozvati francuske ambasadore u Washingtonu i Canberri radi konsultacija, prenosi Anadolija. 

Ističući da je ova izuzetna odluka nastala zbog ozbiljnosti izjava koje su dale Australija i SAD 15. septembra.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je 16. septembra na konferenciji za novinare s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i australijskim premijerom Scottom Morrisonom da je uspostavljena nova sigurnosna saradnja pod imenom AUKUS, pa će u tom kontekstu SAD i Velika Britanija podijeliti s Australijom tehnologiju za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

Uvođenjem sporazuma AUKUS, Australija je objavila da je prekinula Program ofanzivnih podmornica, koji provodi s Francuskom od 2015. godine.

Reagujući na ovu situaciju, francuski ministri vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i odbrane Florence Parly izjavili su da je odluka Vlade Australije da prekine program podmornica s Francuskom i da pristane na izgradnju nuklearne podmornice sa SAD-om protivna duhu saradnje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo