Bosna i Hercegovina     | 18.09.2021. 15:43 |

Obilježen Dan Grada Goražda i BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. septembra (FENA) – U Goraždu je nizom događaja obilježen Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda.

Brojne delegacije danas su položile cvijeće i odale počast  poginulim braniocima, pripadnicima MUP-a  i ubijenoj djeci Goražda, a na svečanoj akademiji dodjeljena su kantonalna i gradska priznanja te evocirane uspomene na vrijeme kada su jedinice Armije RBiH postigle najveći uspjeh u prvoj godini rata.

Ukazano je na značaj datuma u kojem se branila i odbranila sloboda na Drini. Naglašeno  da se ta borba nastavlja i danas posebno s onima koji pokušavaju promijeniti karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata te su uz poziv na jedinstvo upućene poruke da "Grad heroj" to neće dozvoliti.

- Sve ono što se u proteklom periodu dešavalo, hapšenje Edina Vranja i ostalih branilaca mi smo pokazali da nas i politike ne mogu dijeliti i da generacije mladih ljudi koji dolaze na ovom prostoru žele prije svega da predstavljaju državu BiH – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je da se zajedničkim snagama, kao što je i 1992. godine tako i danas,  može pokazati kako se voli i brani svoj grad i svoja domovina

- Istina je samo jedna, a to je da smo napadnuti, da smo se branili i da mi želimo i tražimo  da oni koji su činili zločine na području ovog dijela BiH za to i odgovaraju i zbog toga ćemo biti još glasniji i agresivniji i tražiti da se ne prekraja istina na ovom području i da se ne izjednačava žrtva i agresor – poručila je Obuća.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo istakla je kako vjeruje da još tinja goraždanski duh koji u najtežim vremenima nije pokleknuo i koji ima snage da se za pravdu bori i danas.

- Generacije koje dolaze moraju znati kako su se njihovi očevi, djedovi, nane, majke borili u neviđenoj agresiji na njihov grad i državu BiH. Taj obraz niko ne može ukaljati bez obzira na brojne nasrtaje onih koji se ni do danas nisu okanili, i nisu pomirili sa činjenicom da je grad Goražde ostao jedini slobodan grad na Drini – kazala je Sirbubalo.

Na svečanoj akademiji dodjeljena su i najveća kantonalna i gradska priznanja. Štit kantona uručen je Memsuru Ćuroviću Roki za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani Goražda i Bosne i Hercegovine od agresije. Priznanje Plaketa kantona posthumno je dodjeljeno Jusufu Hubjeru za izuzetan doprinos u razvoju privrede na području kantona, dok je Počasnim građaninom BPK Goražde proglašen NIjaz Hastor za  izuzetne zaslugama u razvoju privrede i zapošljavanju na području ovog kantona, a priznanje je u njegovo ime preuzeo Vedin Klovo, jedan od najboljih goraždanskih stipendista Fondacije „Hastor“.

Povelja humanosti Grada Goražda dodjeljena je Mersihi Pecikoza za brojna humana djela.

Program svečane akademije upotpunili su učenici OMŠ "Avdo Smailović#.

Na današnji dan 1992. godine okončanjem operacija "Krug" i "Drina" koje su izvele 1, 31. i 43. Drinska udarna brigada, prvi put je oslobođeno Goražde čime je postignut najveći uspjeh jedinica Armije RBiH u prvoj godini rata. Borci tih brigada kao i Prve slavne višegradske brigade, Prve rogatičkje brigade, skupa s pripadnicima policije, kasnije svi pod zastavom 81. Divizije Armije RBiH branili su i odbranili jedini preostali grad na Drini i u opsadi dugoj 1.336 dana njegovim stanovnicima podarili zasluženi epitet "Grada heroja".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'