Svijet     | 18.09.2021. 16:06 |

Protesti protiv lockdowna u Australiji, sukob demonstranata i policije

FENA Internet

SYDNEY, 18. septembra (FENA) - Australska policija uhapsila je u subotu 235 ljudi u Melbourneu i 32 u Sydneyu na skupovima protiv lockdowna, nekoliko policajaca je povrijeđeno u sukobima sa demonstrantima.

Policija države Viktorije saopćila je da je šest policajaca hospitalizirano, javlja Reuters.

Oko 700 osoba uspjelo se okupiti u dijelovima Melbournea, jer je 2.000 policajaca osiguravalo centar grada gdje su bili postavljeni kontrolni punktovi i barikade, a obustavljen je i javni prijevoz.

U Sydneyu su na ulice bili raspoređeni i pripadnici interventne policije, patrola na autoputu koji su spriječavali velika okupljanja.

Australija se od sredine juna bori s epidemijom varijante koronavirusa Delta, zbog čega su  Sydney i Melbourne, i glavni grad Canberra, već sedmicama u strogim locdownu. U subotu su prijavljena 1.882 nova slučaja koronavirusa, većina u Sydneyu.

Većina restrikcija u Viktoriji, Novom Južnom Walesu i Canberri ostat će sve dok najmanje 70 posto osoba starijih od 16 godina i više ne bude potpuno vakcinisano, što bi na osnovu trenutnog tempa vakcinacije moglo biti krajem oktobra ili početkom novembra.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije