Bosna i Hercegovina     | 19.09.2021. 10:43 |

Ambasada SAD proširuje monitoring kvaliteta zraka na Banja Luku

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini objavila je da su ove sedmice postavili najmoderniji uređaj za mjerenje kvaliteta zraka u područnom uredu Ambasade u Banjoj Luci.

Monitor regulatornog nivoa izvještava u stvarnom vremenu i podaci su dostupni javnosti.

Tokom posjete Banjoj Luci u toku ove sedmice ambasador Eric Nelson sastao se sa predstavnicima lokalnih vlasti koji se bave pitanjima zaštite okoliša kako bi obilježili početak rada monitora, saopćeno je iz Ambasade SAD u BiH.

Ambasador Nelson naglasio je da je postavljanje ovog monitora za mjerenje kvaliteta zraka u Banjoj Luci, kao dopuna monitoru u Sarajevu, pokazalo predanost Ambasade SAD da pomaže građanima i vlastima širom BiH da bolje shvate rizike koje nosi zagađenje zraka i da se pojača dijalog o ublažavanju tog problema.

- Radujemo se nastavku našeg angažmana na ovom i drugim pitanjima vezanim za klimatske promjene kako bismo pomogli u provedbi potrebnih reformi koje će biti važne za ljude koji žive u Banjoj Luci i učiniti grad privlačnijim mjestom za stanovnike, turiste i investitore - kazao je ambasador Nelson.

Rezultati 24-satnog mjerenja za Banja Luku dostupni su javnosti na web stranici Agencije za zaštitu okoliša AirNow: (https://www.airnow.gov/international/us-embassies-and-consulates/#Bosnia_and_Herzegovina$Banja_Luka).

 

Monitor kvaliteta zraka mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Banje Luke. Koristeći NowCast algoritam američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), očitanja se pretvaraju u indeks kvaliteta zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi, omogućujući građanima da poduzmu neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Kantonu Sarajevo poboljšana kvaliteta zraka

Ilijaš, Sarajevo, Kakanj i Zenica i danas najzagađeniji gradovi u BiH

Nastavak pogoršanja kvaliteta zraka, zrak vrlo nezdrav za stanovništvo u Sarajevu, Zenici, Ilijašu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo