Bosna i Hercegovina     | 20.09.2021. 07:39 |

U Sarajevu sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, između ostalog, trebalo da bude razmatran Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, zakazana je za danas.

Prema najavama lidera pojedinih političkih stranaka iz Republike Srpske, poslanici iz tog entiteta neće učestvovati u radu Predstavničkog doma državnog parlamenta.   

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je ranije kako na sjednicu "neće niko ići od Srba“, te da postoji jasan politički stav, dok je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, komentirajući tu izjavu, naveo da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz RS oko neučestvovanja na zajedanju PSBiH.

Kazao je da niko nije ovlašten da govori u ime svih parlamentarnih stranka i njenih klubova, pa ni u ime SDS-a koji će se, kako je dodao, i u ovoj situaciji ponašati principijelno.

Predstavnici RS-a u institucijama BiH odlučili su da ne učestvuju u radu državnih institucija nakon odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula ove godine.

Zbog najave nedolaska poslanika iz RS-a bila je otkazana i sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je trebala biti održana krajem jula.

Na dnevnom redu sjednice zakazane za danas, osim prijedloga budžeta institucija BiH za ovu godinu, trebalo bi da bude i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez, te zahtjeva poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, po hitnom postupku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo