Svijet     | 20.09.2021. 09:52 |

Jedinstvena Rusija vodi na izborima, prijavljene neapravilnosti

FENA Internet

 

MOSKVA, 20. seoptembra (FENA) - Ruska vladajuća partija Jedinstvena Rusija, koju podržava Kremlj, na putu je da ostvari ubjedljivu pobedu na izborima za Donji dom parlamenta, poslije trodnevnog glasanja koje su obilježile nepravilnosti i navodi o namještanju izbora, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Centralna izborna komisija saopćila je u ponedeljak da je, na osnovu skoro 64 posto prebrojanih glasova, Jedinstvena Rusija, koja snažno podržava predsjednika Vladimira Putina, dobila skoro 48 posto glasova.

Slijede Komunistička partija s oko 21 posto i nacionalistička Liberalno demokratska partija s oko osam posto. Partija Pravedna Rusija osvojila je oko 7,5, a novoosnovana stranka Novi ljudi šest posto glasova.

Na izborima nije bilo značajnijeg prisustva opozicije pošto su organizacije povezane sa zatvorenim Aleksejem Navaljnim, najsnažnijim kritičarem Kremlja, proglašene ekstremističkim, čime je praktično svakom povezanom s njegovom političkom mrežom zabranjeno da se kandiduje.

Rezultati elektronskog glasanja preko interneta u Moskvi još nisu objavljeni.

Jedan od saradnika uhapšenog opozicionara Alekseja Navaljnog, Leonid Volkov, sugerisao je da vlasti planiraju da manipulišu glasovima preko interneta, posebno u liberalnijim gradovima kao što su Moskva i Sankt Peterburg.

Zbog sistema glasanja, zasad nije jasno kako će se rezultati pretočiti u raspodelu mjesta u novom sazivu Dume.

Polovina od 450 mjesta se dodeljuje prema glasanju za partijske liste, dok se druga polovina bira po većinskom sistemu. Izborni zvaničnici su rekli da prvi rezultati sugerišu da kandidati Jedinstvene Rusije vode u 193 takvih pojedinačnih trka.

Jedinstvena Rusija, koja trenutno ima 334 od 450 poslanika u Dumi, nastoji da zadrži supervećinu koja omogućava promenu ustava. Ta stranka je, međutim, duboko nepopularna i istraživanja nezavisnih anketara pokazala su da je njen rejting najniži u poslednje dve decenije od kada je osnovana.

Na poslednjem nacionalnom glasanju 2016. godine, Jedinstvena Rusija osvojila je nešto više od 54 posto glasova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu