Svijet     | 20.09.2021. 10:33 |

Nejednakost u dostupnosti vakcina tema zasjedanja Generalne skupštine UN

FENA Internet

NEW YORK, 20. septembra (FENA) - Sjedinjene Države strahuju da bi godišnje zasjedanje svjetski lidera u Ujedinjenim narodima koje počinje danas moglo izazvati širenje COVID-19, a sam događaj bit će prilika da se u fokus stavi očigledna nejednakost u globalnoj dostupnosti vakcina protiv koronavirusa, dok razvijene zemlje počinju distribuciju treće doze vakcine svom stanovništvu. 

Očekuje se da će mnogi predsjednici, premijeri i ministri vanjskih poslova zanemariti preporuku američkih vlasti da ostanu kod kuće i obrate se Generalnoj skupštini UN a, virtuelno i da će većina njih doći u New York javlja CNN. 

Mogućnost da bi delegacije koje dolaze same mogle predstavljati prijetnju zdravlju i potencijalni razlog širenja pandemije bit će važan podsjetnik da su nacije poput Sjedinjenih Država i velikih europskih sila nastavile vakcinaciju desetine miliona svojih građana, dok mnoge manje, siromašnije zemlje koje nemaju svoju farmaceutsku industriju, nisu bile u mogućnosti osigurati ili napraviti vlastite vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice objavila da je na globalnom nivou dato više od 5,7 milijardi doza vakcine, ali da je 73 posto tih doza distribuirano u samo 10 zemalja.

Ta stvarnost predstavlja najveći potencijalni kamen spoticanja u okončanju pandemije - i mogućnosti da se spriječi da novi sojevi koronavirusa, poput varijante Delta, izgrade otpornost na postojeće vakcine. 

Zemlje koje se nalaze u nezavidnoj situaciji će sigurno podcrtati dosadašnji neuspjeh svijeta da dođe do jedinstvenog odgovora na najtežu krizu javnog zdravstva u posljednjih 100 godina, koja će biti u centru nebrojenih govora svjetskih lidera u naredne dvije sedmice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

New York potresao rijetki zemljotres

Dvadeseto izdanje Bosanskohercegovačkog film festivala u New Yorku od 24. do 27. aprila

Kosovska ministrica: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'