Svijet     | 20.09.2021. 11:49 |

Haićanski migranti protjerani iz Teksasa

FENA Internet

TEKSAS/CIUDAD ACUÑA, 20. septembra (FENA) - Agenti granične policije Sjedinjenih Američkih Država počeli su deportacije avionom uglavnom haićanskih migranata iz velikog improviziranog kampa koji su oni oformili nakon prelaska rijeke Rio Grande koja razdvaja Meksiko i Sjedinjene Američke Države, javlja Reuters. 

Više od 300 Haićana vraćeno je kući u nedjelju nakon što su ih Sjedinjene Države deportirale iz Teksasa, ostavljajući mnoge potencijalne migrante u stanju beznađa i bijesa jer je njihova potraga za boljim životom daleko od njihove osiromašene zemlje završena.

Prostrani kamp ispod mosta za međunarodni saobraćaj u jednom je trenutku okupljao više od 12.000 migranata, smještenih u šatorima i pod ceradama nataknutim na trsku, dok su Haićani koji su tu došli pješke čak iz Brazila molili su američke vlasti za ulazak i spas od siromaštva i nasilja bandi koje haraju tom zemljom u Karibima.

Na aerodromu u glavnom gradu Haitija, tri aviona sa 327 vraćenih Haićana sletila su u nedjelju iz Teksasa, rekao je jedan američki zvaničnik. Nekoliko njih koji su razgovarali s Reutersom po dolasku rekli su da im uopće nije bilo rečeno gdje ih vode.

- Napustila sam Haiti u nadi za boljom budućnošću - rekla je Stephanie koja nije htjela dati svoje prezime. Rekla je da su je američki agenti odveli u pritvorski objekat prije nego što su je ukrcali na avion.

Pravdala je svoj bijeg iz domovine činjenicom da je Haiti kao država nesposobna da pruži mogućnosti velikom broju mladih poput nje.

- Da tamo postoje radna mjesta, nikada se ne bismo izložili ovoj bijedi u drugim zemljama - rekla je.

U video poruci objavljenoj u nedjelju navečer, premijer Haitija Ariel Henry obećao je da će pomoći deportiranim Haićanima i rekao je da je ,,bio uznemiren vidjevši snimke iz kampa". 

- S velikom tugom gledamo na društvenim mrežama, putem televizije i slušamo na radiju nevolje naše braće i sestara na granici Meksika i Sjedinjenih Država - rekao je.

On je zamolio Haićane ,,da izgrade budućnost u kojoj mogu dobro živjeti u svojoj zemlji, i da ne moraju trpjeti ovakve oblike srama".

Na aerodromu je vraćeni migrant Mondesir Sirilien objasnio kako je potrošio oko 15.000 dolara da napusti Haiti, putujući prvo u Brazil, a zatim kopnom kako bi na kraju prešao Rio Grande na južnoj granici sa SAD-om.

- Mogao sam uložiti taj novac ovdje. Mogao sam izgraditi sjajan biznis. Nije da mi ne znamo raditi. Ali nas ne poštuju, poniženi smo i sada nemamo nikoga da nas zaštiti - rekao je Sirilien. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'