Svijet     | 20.09.2021. 12:22 |

Sydney ublažio mjere lockdowna

FENA Internet

SYDNEY, 20. septembra (FENA) - Australijska savezna država Novi Južni Wales u ponedjeljak je zabilježila najmanji porast novozaraženih u više od tri sedmice, a dio mjera u sklopu lockdowna ublažen je u prijestonici te države Sydneyu.

Premijerka Gladys Berejiklian kaže da je 935 novih slučajeva zabilježeno u Novom Južnom Walesu, što je najmanje od 27. augusta, dok su četiri osobe umrle, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Dan ranije zabilježena su 1.083 slučaja.

- Osjećamo se pozitivnije nego prethodnih sedmica, ali ne želim da se iko od nas opusti i misli da je najgore iza nas - kazala je Berejiklian novinarima u Sydneyu.

- Pošto smo vidjeli gomilanje toliko slučajeva, znamo da će oktobar biti vrlo izazovan za naš bolnički sistem - dodala je.

Gotovo pola od 25 miliona stanovnika Australije je u lockdownu nakon brzog širenja delta varijante u najvećim gradovima Sydneyu i Melbourneu.

Zbog toga su vlasti odustale od tzv. "zero covid" strategije i pokušavaju brzim vakcinisanjem stanovništva ublažiti mjere.

Kako se vakcinacija ubrzava, a 53 posto odrasle populacije NSW-a potpuno je vakcinisano, neka ograničenja okupljanja ublažena su u ponedjeljak u 12 najteže pogođenih predgrađa na zapadu Sydneya.

Ograničenja za vježbanje na otvorenom ukinuta su, dok se potpuno vakcinisani mogu okupljati na otvorenom u grupama do pet osoba.

Susjedna država Victoria, u kojoj je Melbourne, zabilježila je jedan smrtni slučaj i 567 zaraženih, što je najveći dnevni porast ove godine. Ta je država predstavila plan ukidanja restrikcija kada se vakciniše 70 posto stanovnika, što vlasti očekuju oko 26. oktobra.

Trenutno je u toj državi vakcinisano 44 posto stanovnika, što je manje od nacionalnog prosjeka koji iznosi 47 posto.

Australija je uglavnom provodila politiku "zero covida" uz drastična zatvaranja tokom pandemije. Od početka pandemije u zemlji je zabilježeno 1167 smrtnih slučajeva i 87.000 slučajeva zaraze. Od sredine juna, kada je delta prvi put zabilježena u Sydneyu, zabilježeno je oko 56.000 slučajeva.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo