Kultura     | 20.09.2021. 13:23 |

Dani evropskog naslijeđa u TK posvećeni ugradnji lokalnog u evropski identitet

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 20. septembra (FENA) - Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona obilježava Dane evropskog naslijeđa, koji se kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

U narednih deset dana pet ustanova sa područja Tuzlanskog kantona će realizovati manifestaciju "Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona".

- Najveći benefit i značaj je izgradnja zajedničkog evropskog identiteta što je za državu poput Bosne i Hercegovine izuzetno značajno i na taj način mi inkorporiramo našu kulturnu baštinu u nešto što se zove evropska i svjetska kulturna scena. Ovo svakako ne smije ugroziti lokalni ili nacionalni identitet. On mora biti sastavni dio i odražavati naše različitosti - istaknuo je ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović.

Pored BKC-a Tuzlanskog kantona, u realizaciji programa će učestvovati i BKC "Alija Izetbegović" Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Svaka od tih općina imat će priliku da predstavi svoju kulturnu historiju kroz ovaj projekat.

- Želimo da napravimo jedinstvenu manifestaciju koja će spajati nas u tim različitostima u kulturno-historijskom naslijeđu - smatra direktorica BKC-a Tuzlanskog kantona Mirela Ibrahimović-Mehanović. 

U Kalesiji će posjetioci imati priliku vidjeti izložbu posvećenu istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike, kao i ozvaničenje namjere za njeno kandidovanje na UNESCO Listu nematerijalne baštine.

Veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti bit će održano u Živinicama, dok će u Gračanici biti upriličen obilazak Zavičajne muzejske zbirke "Stare čardaklije u Varoši i Stare džamije u Sokolu".

Kako je Srebrenik kraljevski grad u fokusu manifestacije će biti izložba slika sa manifestacije "Srebrenik otvoreni grad umjetnosti".

Manifestacija će biti završena panel diskusijom "Dani evropskog naslijeđa u TK" i stručnim predavanjima iz etnologije, etnografije i usmene književnosti u BKC-u Tuzlanskog kantona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kuća bez vrata' progovara o najegzistencijalnijim pitanjima čovjeka

Konferencija za novinare povodom 'Dana evropskog naslijeđa zapadna Hercegovina'

'Dani evropskog naslijeđa' - Lepenička dolina ima šta da pokaže svijetu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'