Ekonomija     | 20.09.2021. 13:22 |

Svjetska banka partner BiH u saniranju ekonomskih posljedica pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa visokim izaslanstvom Svjetske banke (SB) predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za Balkan Lindom Van Gelder. 

Sastanku, koji je bio posvećen projektima koje Svjetska banka realizira u BiH, prisustvovali su  direktorica za strategije i operacije SB za Evropu i centralnu Aziju Xiaoqing Yu, koja je u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini te novimenovani direktor SB za BIH i Crnu Goru Christofer Sheldon, kome je ministar Bevanda poželio dobrošlicu i uspješan rad..

Sugovornici su se složili da su novi uvjeti rada u vremenu nakon pandemije virusa COVID-19 te izrazili nadu da će BiH, kao i sve zemlje svijeta, uspješno odgovoriti zdravstvenim i ekonomskim izazovima koje je donijela ova bolest.

Ministar Bevanda zahvalio je čelnicima Svjetske banke na potpori koju kontinuirano pružaju BiH od momenta kada je počela bitka s pandemijom koronavirusa te  naglasio da su svojom pomoći od 33, 1 milion eura za zdravstveni sektor postali neizostavan partner u saniranju posljedica pandemije u BiH.

- „Značajn je projekt i u ekonomskom sektoru za koji je Svjetska banka planirala oko 56 miliona eura za oporavak poslovnih subjekata. Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više razina vlasti. Ministarstvo financija i trezora BiH nikada nije kočničar - objasnio je ministar Bevanda.

Naglasio je da je Ministarstvo financija i trezora sačinilo Informaciju uz analizu stanja u vezi zastoja u postupku zaključivanja međunarodnih sporazuma i stjecanja efektivnostii te je uputilo Vijeću ministara BiH na razmatranje.

 Bilo je riječi i o trenutnoj političkoj situaciji u BiH te eventualnim problemima zbog neusvajanja ovogodišnjeg proračuna i istjecanja odluke o privremenom financiranju koju je Ministarstvo financija i trezora BiH pripremilo za posljednji kvartal ove godine i uputilo Vijeću ministara.

Ministar Bevanda ponovio je da je Zakonom o finaciranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obveze bez obzira da li je usvojen proračun ili Odluka o privremenom financiranju.

Predstavnici Svjetske banke naglasili su da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sustava zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Hrnjić razgovarao s predstavnicima Svjetske banke o otpornosti i konkurentnosti poljoprivrede

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo