Kultura     | 20.09.2021. 15:19 |

U Sarajevu naučni skup 'Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - U okviru manifestacije "Dani Gazi Husrev-begovih hajrata" 22. septembra u Sarajevu će biti organiziran naučni skup pod nazivom "Uloga i značaj Gazi Husrev-bega u historiji Bosne i Hercegovine".

Eminentni profesori iz BiH i Turske, Behija Zlatar, Ismet Bušatlić, Muamer Hodžić, Nedim Zahirović, Hatice Oruç, Behçet Loklar i drugi, govorit će o Gazi Husrev-begovom doprinosu razvoju Sarajeva, njegovom divanu, o kontinuitetu i mijenjanju Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu (XIX vijek), stoljetnom kontinuitetu forme vjerskih obreda u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Skup će biti održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci a organizatori su i  Orijentalni institut, Institut za historiju i Historijski arhiv Sarajevo. 

Također će istoga dana ispred Kuršumli medrese biti otvorena i izložba pod nazivom "Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati - pola milenija u službi dobra" autora Harisa Derviševića, najavljeno je iz MINA-e.

Manifestaciju "Dani Gazi Husrev-begovih hajrata", koja traje do 5. oktobra, organizira Gazi Husrev-begov vakuf u povodu 500. godišnjice imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika Bosne.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana