Svijet     | 20.09.2021. 14:41 |

U Gazi skup podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima

FENA Internet

GAZA, 20. septembra (FENA) - U pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom, održan je skup podrške i solidarnosti sa šest Palestinaca koji su uhvaćeni nakon što su pobjegli iz izraelskog zatvora Gilboa.

Okupljeni su na protestima održanim ispred Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) držali fotografije šestorice palestinskih zatvorenika. Skup podrške je održan na poziv pokreta Islamski džihad, javlja Anadolija. 

Hidir Habib, čelnik pokreta Islamski džihad, u govoru na skupu rekao je da Izrael nastavlja s ugnjetavanjem palestinskih zatvorenika.

- Ova šutnja svijeta ohrabruje našeg neprijatelja Izrael da pojača kršenja prava prema zarobljenicima i palestinskom narodu - rekao je Habib.

Napomenuo je da se palestinski zatočenici nalaze u izuzetno teškim uslovima u izraelskim zatvorima i da su izloženi praksi kao što su medicinsko zanemarivanje, zabrana posjeta i boravak u samicama.

Habib je poručio da su palestinski narod i pokret Islamski džihad snažno uz sve palestinske zatvorenike.

Rekao je da je Izrael odgovoran za živote šest palestinskih zatvorenika uhvaćenih nakon bijega te je pozvao međunarodne organizacije za ljudska prava da poduzmu potrebne korake u vezi s tim pitanjem.

Šest palestinskih zatvorenika pobjegli su ujutro 6. septembra iz strogo čuvanog zatvora Gilboa na sjeveru Izraela tako što su iskopali tunel.

Izraelske snage su četvoricu uhvatili 10. i 11. septembra, a preostala dva palestinska zarobljenika uhvaćena su 19. septembra.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima nalazi se oko 4.650 Palestinaca, od kojih je 520 "administrativnih zatvorenika", a oko 200 njih su maloljetne osobe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana