Bosna i Hercegovina     | 20.09.2021. 15:07 |

Dodik: Komšićev odlazak u New York nije potvrđen konsenzusom u Predsjedništvu BiH

FENA Vernera Jakupović

BANJA LUKA, 20. septembra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci osporio legitimnost odlaska predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića u New York na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN).

Također je osporio legitimitet aktuelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, pa time i njegove odluke odnosno "bonske ovlasti".

Za Komšićev odlazak u New York, Dodik ističe da nije potvrđen konsenzusnom odlukom Predsjedništva BiH. Zbog toga ga smatra samovoljnim, privatnim činom, a za cijeli razvoj događaja kaže da svjedoči o samoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Dodik je najavio da će se danas ponovno pokušati obratiti pismom generalnom sekretaru UN-a navodeći da Komšić, iz navedenih razloga, ne predstavlja stavove Bosne i Hercegovine, a ako se vrh UN-a ogluši - jer se čak najavljuje i Komšićevo obraćanje na skupu - generalni sekretar time doprinosi raspadu Bosne i Hercegovine, kazao je.

 O održavanju sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ovaj član državnog predsjedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kaže da njegova stranka neće učestvovati, što je u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Pozdravio je što su isti stav u tom smislu ispoljili i drugi politički faktori iz RS-a, ali to, po Dodikovim riječima, nije nikakva blokada već govori o poštivanju odluka NSRS-a. Inače su odluke koje se u Parlamentarnoj skupštini BiH donose bez srpskog naroda neprovodive, naglasio je.

Dodik e na pres-konferenciji ponovno osporio legitimnost izbora Christiana Schmidta za aktuelnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

- Jedina procedura je da ga biraju strane potpisnice Aneksa X a potvrđuje Vijeće sigurnosti, što se nije desilo, ni jedno ni drugo. Neformalno samoizabrano tijelo biralo je nekog ko sebe smatra visokim predstavnikom - Dodikove su riječi.

Prema tome, Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika, zaključuje on i obrazlaže  da se treba vratiti u Vijeće sigurnosti i donijeti odgovarajuću rezoluciju „koju ćemo mi prihvatiti“.

Da je po volji stranaca, kaže Dodik, Republike Srpske danas ne bi bilo i zaključuje da je na sceni ozbiljna kriza u Bosni i Hercegovini, kao i da se aktuelni visoki predstavnik ne može baviti pitanjima poput evropskih integracija.

Dodik je izrazio spremnost za razgovor sa svima „osim s lažnim visokim predstavnikom“ čije odluke na bazi Bonskih ovlasti Republika Srpska neće prihvatiti već će u tom slučaju, rekao je, odgovoriti odgovarajućim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske koje neće biti po volji onima što sadašnjeg visokog predstavnika smatraju legitimnim.

Odgovarajućio na novinarska pitanja, za direktora Obavještajne sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića je Dodik kazao da nije ispunio uslov o potrebnoj visokoj stručnoj spremi, kao i da OSA provodi opšte bezakonje. Istovremeno, u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH  "smjenjuje se Tegeltija a dovode muslimani koji sad odlučuju o disciplinskom postupku", kazao je između ostalog Dodik o ovoj temi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta