Bosna i Hercegovina     | 20.09.2021. 15:36 |

Goražde: Radioamateri iz Teslića najuspješniji na takmičenju u amaterskoj radio

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. septembra (FENA) –  U organizaciji Radio kluba “Drina” u Goraždu je održano takmičenje u amaterskoj radio-goniometriji na kojem je učestvovalo  48 takmičara iz 11 klubova iz Bosne i Hercegovine.

Najuspješniji su bili amateri iz Radio kluba " Kamenica" iz Teslića, drugo mjesto osvojila je ekipa Radio kluba iz Stjepan Polja a treće mjesto pripalo je radio amaterima iz Lipnice.

Takmičenje, koje je tehničko- sportska disciplina, prvi put je održano  u gradskoj zoni i osim nadmetanja u znanju i vještini, za cilj je imalo  i promociju radio amaterizma.

 - U okolnostima koje su nametnuli epidemiološka situacija i vrijeme, nastojali smo da takmičenje bude i zanimljivo i uspješno, uprkos manjem broiju učesnika nego ranijih godina. Ovo je bila i svojevrsna promocija radio- goniometrije među našim sugrađanima, jer obično se ova takmičenja održavaju van naselja. Čestitamo radio amaterima koji su bili najuspješniji ali i našim mladim članicama i članovima kojima je i ovo takmičenje bio još jedan vrijedan čas – kazao je  predsjednik Radio kluba " Drina" Nedžad Paldum.

Predsjednik Asocijacije radio amatera BiH Svetozar Saša Lisul ističe da je radio amaterizam izuzetno značajan, ali i nedovoljno cijenjen.

- Nedavno je bilo i takmičenje u Bugarskoj i nismo uspjeli otići jer veliki problem su finansijska sredstva. Međutim, lov na lisicu je jedna od disciplina kojom se bave radio amateri širom svijeta, a to je spoj tehnike i sporta. To omogućava prvenstveno djeci, osim toga što su u prirodi, što upoznaju gradove, oni se ustvari i tehnički obrazuju, jer pronaći skrivenu radio stanicu, ne treba posebno govoriti zašto je dobro  – kazao je Lisul.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta