Stranačke aktivnosti     | 20.09.2021. 16:15 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Naša stranka: Boravak digitalnih nomada u BiH potaći će rast privrede i privući brojne turiste

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je inicijativa kluba Naša stranka - Nezavisni blok kojom se nalaže Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da, u roku od tri mjeseca od dana usvajanja ove Inicijative, u zakonodavnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima Bosne i Hercegovine kojim će biti omogućen i regulisan boravak digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini. Klub NS-NB naglašava značaj ove inicijative:

“Uspostavom ovog sistema za digitalne nomade bi se podstakao rast privrede u Bosni i Hercegovini te bi se privukao značajan broj turista. Digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili koji obavlja poslove za kompaniju koja nije registrovana na području države u kojoj boravi. Otvaranjem prema osobama koji ne obavljaju poslove i ne pružaju usluge poslodavcima na području naše države sigurno bi se povećao poslovni turizam, a time i ekonomsku aktivnost.

Zemlje kao što su Estonija, Island, Češka Republika i druge su omogućile boravak desetina hiljada ovih, u pravilu, visoko obrazovanih osoba na svom teritoriju, te su time značajno doprinijele jačanju svojih ekonomija. Republika Hrvatska je to također nedavno uradila, a čitav proces je trajao manje od pet mjeseci. Prihvatanjem ove inicijative priča još nije gotova, ali nadamo se da je kod svih koji su glasali za prisutna istinska želja da ova inicijativa zaživi te da samo pokazali spremnost za ekonomsko, turističko i kulturološko otvaranje BiH”, poručili su iz kluba Naša stranka - Nezavisni blok.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!