Bosna i Hercegovina     | 20.09.2021. 16:30 |

Zbog nepostojanja entitetske većine, zakoni upućeni Kolegiju na usaglašavanje

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. septembra (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja entitetske većine iz Republike Srpske, Kolegiju Doma na usaglašavanje uputio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona, čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode sa poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Izmjenama i dopunom Zakona definira se obaveza nastanka plaćanja akcize na duhanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda.

Predstavnički dom je danas, u drugom krugu glasanja, podržao zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Međutim, prilikom glasanja o samom zakonu, nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a, te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici su, u drugom krugu glasanja, podržali Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa amandmanima sadržanim u Izvještaju Ustavnopravne komisije.

Predstavnički dom je, u drugom krugu glasanja, podržao još nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.

Glasanje u drugom krugu odvija se u situacijama kada Kolegij Doma ne uspije da postigne saglasnost o određenoj tački dnevnog reda, koju mu je prethodno uputio Dom na usaglašavanje.

U tom slučaju, odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, pod uvjetom da glasovi ''protiv'' ne smiju sadržavati dvije trećine ili više poslanika izabranih iz svakog entiteta.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je danas bez prisustva poslanika iz Republike Srpske, koji su ranije odlučili da ne učestvuju u radu ovog doma, nakon odluke bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, donesene 23. jula.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana