Svijet     | 21.09.2021. 08:35 |

Trudeau ostaje na vlasti, ali mu nedostaje većina

FENA Internet

MONTREAL/OTTAWA, 21. septembra (FENA) - Nakon petosedmične kampanje, parlament koji su Kanađani ovog puta izabrali izgleda nevjerovatno slično onome za koji su glasali 2019, javlja BBC.

Justin Trudeau je zadržao vlast, ali još uvijek nema većinu. Konzervativci imaju većinu, ali nisu uspjeli osigurati dovoljno mjesta za rušenje Trudeauovih liberala.

Iako će rezultati bit objavljeni u narednim danima, izborni dužnosnici prebrojavaju glasove putem pošte, a na kraju se predviđa da će se malo toga promijeniti u ukupnom broju mjesta za svaku stranku, osim nekoliko marginalnih pobjeda i gubitaka.

Čelnica konzervativaca Erin O'Toole, čija se stranka plasirala na drugo mjesto, priznala je poraz. Trudeau je ubrzo nakon toga razgovarao sa svojim stranačkim kolegama, obećavši da će raditi s drugim strankama za dobrobit svih Kanađana.

- Šaljete nas ponovo na posao s jasnim mandatom kako bi prebrodili pandemiju. Ono što smo vidjeli večeras je da su milioni Kanađana odabrali progresivni plan - rekao je Trudeau.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kanada i Sjedinjene Države saglasni oko zaplijene ruske zamrznute imovine

Kanada razmatra uvođenje sankcija 'ekstremističkim' doseljenicima na Zapadnoj obali

Trudeau osudio nasilne incidente u jevrejskim školama u Montrealu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije