Svijet     | 21.09.2021. 09:23 |

Liban - Parlament izglasao povjerenje vladi premijera Mikatija

FENA Internet

BEJRUT, 21. septembra (FENA) - Libanska vlada u ponedjeljak je dobila povjerenje parlamenta zemlje, okončavši 13 mjeseci političkog zastoja u zemlji.

Tokom osmosatne sjednice parlamenta, koja je održana u palači UNESCO-a u Bejrutu, 85 poslanika dalo je povjerenje vladi, javlja Anadolija. 

- Oko 15 zastupnika glasalo je protiv, dok je 17 drugih bilo odsutno sa sjednice - rekla je Nabih Berri, šefica parlamenta.

Dok se libanski parlament sastoji od 128 članova, trenutno radi sa 117, jer je osam poslanika podnijelo ostavke, a tri su preminula.

Prije glasanja, premijer Najib Mikati predstavio je program svoje vlade, stavljajući fokus na spašavanju Libana od kolapsa, okončanju patnji libanskog naroda i jačanju veza Libana s arapskim i evropskim zemljama.

- Vlada će nastojati vratiti unutrašnje i vanjsko povjerenje u libanske institucije, zaustaviti kolaps i započeti oporavak - rekao je Mikati.

Liban se od kraja 2019. suočava s dubokom ekonomskom krizom, pri čemu lokalna valuta gubi gotovo svu vrijednost u odnosu na dolar, a na ulicama se često održavaju masovni protesti i mitinzi.

Libanci su mjesecima suočeni s nestašicom električne energije, goriva i lijekova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta