Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 14:01 |

Položen kamen temeljac za izgradnju aneksa zgrade Općinskog suda Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. septembra (FENA) - Predsjednica Općinskog suda Zenica Dženana Brković i šef Delegacije Evropske unije te specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler svečano su danas položili kamen temeljac za početak gradnje aneksa zgrade Općinskog suda Zenica, za čiju izgradnju je EU izdvojila dva miliona eura.

- Projekat rekonstrukcije i adaptacije odnosi se i na adaptaciju suterena i prizemlja Općinskog suda u Zenici. Na taj ćemo način dobiti tri pritvorske ćelije i kancelariju Sudske policije. Što se tiče prizemlja, proširit će se pisarnica i šalter sala te će građani imati adekvatniju i bolju uslugu od strane našeg suda - naglasila je Brković.

Zgrada aneksa osigurat će dodatnih 2.300 kvadratnih metara korisne površine, što je “jako bitno za sud koji ima izuzetno dobre rezultate rada, ali nema uslove rada u skladu sa standardima EU”.

-Na ovaj način te standarde ćemo imati. Izdvoijila bih da ćemo imati dvije velike sudnice i osam kancelarija, koje su po projektu nazvane “kancelarija za sudiju i daktilografa” - podvukla je Brković.

Ambasador Sattler je, prije polaganja kamena temeljca za novu zgradu Općinskog suda Zenica, danas otvorio i novoizgrađeni Deveti paviljon u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, za što je EU izdvojila dodatnih 2,1 miliona eura. Oba su projekta dio šireg paketa pomoći EU za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa, s ciljem podrške jačanju vladavine prava u BiH.

-Lično, preferiram ovakve projekte gdje, u relativno kratkom roku, vidite prave rezultate i njegove efekte. Imali smo priliku da položimo kamen-temeljac za aneks Općinskog suda u Zenici, a uvjeravaju me da bi projekt trebao biti završen do kraja naredne godine. Nadam se da ćemo ga moći zajednički i otvoriti - kazao je Sattler.

On je istakao kako su “upravo to stvari koje i građani žele da vide”. Građani, smatra Sattler, žele da vide aktivnosti, dinamiku, brzinu, a ne blokade.

Naglašava da je u proteklih 15 godina EU uložila više od 50 miliona eura u različite aktivnosti u oblasti pravosuđa, uključujući i ulaganja u izgradnju i adaptaciju sudova, tužilaštava i KZP-ova.

Ceremoniji su prisustvovali i ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Halil Lagumdžija, ministar pravosuđa i uprave ZDK-a Nebojša Nikolić te gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Položen kamen temeljac za edukacijsko-ubučni kompleks MUP-a ZHŽ

U Lištanima položen kamen temeljac za izgradnju vatrogasnog doma

Općinski sud Zenica prošle godine ostvario kolektivnu normu od 141,45 posto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'