Svijet     | 21.09.2021. 11:11 |

Osujećen pokušaj državnog udara u Sudanu

FENA Internet

KARTUM, 21. septembra (FENA) - Situacija u Sudanu je pod kontrolom, a oni koji su umiješani u pokušaj puča uhapšeni su i istraga je u toku, izvijestila je sudanska novinska agencija putem Twittera, pozivajući se na ovlašteni izvor u Vijeću ministara.

Član vladajućeg vijeća te zemlje rekao je ranije u utorak Reutersu da su sudanske vlasti obuzdale neuspjeli pokušaj državnog udara.

Sudan je na krhkom putu demokratske vladavine nakon što je vojska svrgnula dugogodišnjeg vladara zemlje Omara al-Bashira u aprilu 2019. godine, nakon četiri mjeseca masovnih protesta.

- I dalje postoji mnogo pitanja o tome koja skupina tačno stoji iza ovog puča - izvijestila je iz Kartuma Al Jazeerina reporterka Hiba Morgan.

Morgan je rekla da se Kartum probudio u “onome što se činilo kao prilično normalno jutro”, s izuzetkom da je jedan od mostova koji vodi do Omdurmana, grada pobratima glavnog grada Kartuma, bio blokiran.

- Na mostu su bili tenkovi koji su sprječavali prelazak civila - izvijestila je Morgan. “Zatim je stigao izvještaj da je došlo do neuspjelog pokušaja državnog udara.”

- Ko je zapravo ta skupina i zašto su tačno izveli puč, to su odgovori koje čekamo da čujemo od Vijeća - rekla je Morgan.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana