Ekonomija     | 21.09.2021. 12:14 |

Malim preduzećima potrebno manje birokratije i lakše finansiranje

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Pojednostavljenje birokratije, olakšavanje finansiranja za mala preduzeća i smanjenje broja dozvola glavne su preporuke izvještaja "Analiza barijera razvoju poduzetništva", koji je predstavljen danas u Sarajevu.

Izvještaj je sačinjen u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)" koji finansira Ambasada Norveške u BiH, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov naveo je da je za implementaciju tih preporuka neophodna izmjena postojećeg zakonodavstva u BiH.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da njegova zemlja snažno podržava ekonomski razvoj u BiH, u čemu dugo sarađuju s UNDP-om.

- Posebnu pažnju pridajemo inovacijama i sektorima koji zapošljavaju mlade obrazovane ljude kako bi mogli graditi karijere ovdje u BiH a ne u inostranstvu - rekao je Reinertsen.  

Načelnik Odjela za evropske poslove i projekte u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amir Hujić naglasio je da podržavaju projekt EGG zbog njegovog značaja u podizanju konkurentnosti bh. kompanija.

U okviru prezentacije izvještaja organizovan je sajam start-up kompanija koje su podržane kroz projekt "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo