Kultura     | 21.09.2021. 12:41 |

'Grand Hotel' večeras na Balet Festu Sarajevo

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u okviru Balet Festa Sarajevo, večeras će biti izvedena predstava ‘Grand Hotel’, koprodukcija Opere i teatra Madlenianum i Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Balerina Mojca Majcen smatra da je ta predstava zanimljiva te precizira da pripada savremenoj plesnoj umjetnosti, ali se bavi i teatrom kao takvim i ima izričaj plesnog teatra. Muzika je urađena specijalno za tu predstavu, a ekipa koja radi na predstavi je međunarodna (Srbija, Slovenija, BiH, Hrvatska).

Kako kaže, ideja predstave u početku nije bila vezana za zatvaranje zbog pandemije, ali ‘život utječe na umjetnost i obrnuto’.

- To je međunarodna ekipa koja se uspjela naći, u nekom čudnom periodu zatvaranja zbog pandemije, u Beogradu i realizirati ovu interesantnu produkciju - naglasila je na konferenciji za novinare.

Umjetnik Branko Mitrović koji igra u toj predstavi naglašava značaj Balet Festa, a rad na predstavi ‘Grand Hotel’ za njega je vrijedno iskustvo. Po njegovom mišljenju koreografski je to kompleksan materijal, a akterima omogućava poigravanje sa likovima.

I direktorica Festivala Edina Papo naglašava važnost savremene baletne scene i takve vrste obrazovanja za koju misli da je skromna u Bosni i Hercegovini. Potrebna je, kaže, i dobra volja onih koji o tome odlučuju odnosno budžeti i društvo 'da nam da malo vjetra u leđa’.

Predstava ‘Grand Hotel’ premijerno je izvedena u aprilu ove godine, a nastup u Sarajevu bit će im treće gostovanje. Koreograf je Aleksandar Ilić, redatelj Aleksandar Nikolić, kompozitor Ana Krstajić, kostimograf Aleksandra Karović, a scenograf Žorž Draušnik. Igraju Mojca Mejcen, Ognjen Vučinić, Branko Mitrović i Jakša Filipovac.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta