Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 14:09 |

Vlada TK podržala 'Zeleni plan' u cilju smanjenja troškova za energiju

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 21. septembar (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici dala je podršku realizaciji projekta kantonalni Zeleni plan, a u skladu sa Sporazumom zaključenim između Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

Na osnovu Sporazuma, UNDP je pripremio Operativni priručnik za finansijski mehanizam sufinansiranja mjera povećanja energijske efikasnosti stambenog sektora Tuzlanskog kantona. Radi se o finansijskom mehanizmu sufinansiranja mjera povećanja energijske efikasnosti stambenog sektora.

- Cilj je smanjenje troškova za energiju optimiziranjem potrošnje energije, čime se osigurava otplata investicije implementacije mjera energijske efikasnosti kroz ostvarene uštede, ali i povećan komfor boravka u stambenom objektu - izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite TK Zvjezdan Karadžin. 

Finansijska sredstva u iznosu 250 hiljada dolara će obezbijediti UNDP, a 370 hiljada dolara će osigurati Vlada Tuzlanskog kantona.

Cilj predmetnog finansijskog mehanizma je da stanovništvu TK pruži podršku sufinansiranjem mjera povećanja energijske efikasnosti što će rezultirati većim uštedama energije, troškovima za energiju te i boljoj zaštiti okoliša.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!