Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 14:13 |

U Zavičajnom muzeju Goražde izložba „ Prepoznaj znakove“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. septembra (FENA) – „ Prepoznaj znakove“, naziv je izložbe o savremenim oblicima fašizma koju je danas u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Goraždu otvorila Inicijativa mladih za ljudska prava Sarajevo.

Izložba je multimedijalnog karaktera a u njoj će narednih pet dana sudjelovati učenici srednjih škola iz  Goražda.

Projektna koordinatorica u Inicijativi mladih za ljudska prava Sarajevo Anđelka Matijević ističe da je cilj izložbe kroz interaktivan pristup, edukaciju i kulturu, mladima približiti problem sa kojima se suočava bh. društvo.

- Ovom edukativnom izložbom  pružili smo javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora.  Sa ovom multimedijalnom izložbom konkretna poruka može biti prihvaćena od posjetilaca o opasnostima širenja modernog fašizma – navodi Matijević.

Dodala je kako je izložba prvenstveno edukativnog karaktera te da su ciljna grupa učenici srednjih škola.

 Od početka Zavičajni muzej je nastojao da u svoj rad uvrsti segment edukacije mladih tako da nam je zadovoljstvo biti domaćin jedne ovakve izložbe sa značajnom tematikom koja će biti tu pet dana i svakodnevno će biti organizirane radionice  za učenike srednjih škola iz BPK – kazao je kustos Zavičajnog muzeja Goražde Admir Džemidižić.

 Izložbu „Prepoznaj znakove“ nakon Goražda moći će pogledati  mladi u još devet bh.  općina. Najprije putuje u  Foču, a potom Jablanicu, Mostar, Trebinje, Teočak i druge gradove.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu