Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 14:21 |

Vlada TK zatražila od obrazovnih ustanova strogo provođenje mjera protiv COVID-a

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 21. septembar (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas zatražila od svih obrazovnih institucija u tom kantonu da poduzmu sve što je potrebno u cilju striktne provedbe preporučenih higijensko-epidemioloških mjera tokom odvijanja nastave.

- Od svih obrazovnih ustanova i nadležnih institucija je zatraženo da se kabinetska nastava ne realizira nego da odjeljenja konstantno borave u jednoj učionici, što je u skladu sa ranijim preporukama, osim kod predmeta koji kabinetsku nastavu podrazumijevaju - izjavio je ministar zdravstva TK Božo Jurić. 

Krizni štab traži od svih obrazovnih ustanova i institucija da maksimalno utiču na uposlenike u smislu neophodne vakcinacije svih uposlenika i roditelja učenika, s obzirom na činjenicu da imunizacija značajno smanjuje mogućnost pojave teške kliničke slike i smrtnih ishoda kod COVID-19 infekcije.

- Od svih osnovnih i srednjih škola tražimo da precizno detektuju razrede i odjeljenja gdje provođenje važećih mjera nije moguće i iznađu mogućnosti za striktno provođenje navedenih mjera u saradnji s nadležnim institucijama i lokalnom zajednicom - izjavio je Jurić.

Od Univerziteta u Tuzli je zatraženo da sa početkom nastave uradi analizu prokuženosti i procijepljenosti studenata Univerziteta u Tuzli. Navedena analiza treba da sadrži brojčane i procentualne podatke o ukupnom broju studenata, broj studenata koji su preboljeli COVID-19, broj vakcinisanih osoba sa obje doze i sa jednom dozom.

Odobrili su UKC Tuzla kao jedinoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi bolničkim liječenjem oboljelih od COVID-19, poduzimanje svih potrebnih koraka koji su posljedica povećanih potreba za bolničkim liječenjem oboljelih od COVID-19, kada je u pitanju prostorna i organizacijska šema unutar same ustanove, uz obavezno informiranje Kriznog štaba.

Navedeno može uključivati i redukciju elektivnog operativnog programa i druge slične korake ukoliko se za isto ukaže potreba zbog neophodnosti izuzimanja kadra za rad i funkcionisanje COVID odjeljenja.

Ministar Jurić je još jednom apelovao na stanovništvo da se vakciniše ukoliko još nije, pojasnivši da su sve vakcine podjednako efikasne i sigurne, te naglasio da ukoliko biraju između Covida i vakcine, mnogo bolji im je izbor vakcinacija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kapitalni projekti u fokusu Vlade TK za 2024. godinu

Vlada TK podržava razvojno-investicijski projekt u Banovićima, novi pogon kompanije 'Alma Ras'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'